Plzeňský kraj má nepříjemné prvenství v záchytu svrabu, lékaři se vracejí k sirné masti

14. březen 2023 20:07, aktualizováno

Jsou prvenství, o která nikdo nestojí. Plzeňský kraj nicméně jedno takové má. V únoru zaznamenal Státní zdravotní ústav právě na západě Čech nejvyšší počet nakažených svrabem. 

Zákožka svrabová. Foceno mobilem přes sklo mikroskopu

Podle statistik Státního zdravotního ústavu se zde během února nakazilo svrabem 98 lidí. Přitom loni to byla necelá polovina, a předloni v únoru dokonce pouze 6 případů. Hygienici nicméně evidují v posledních týdnech a měsících nárůst počtu nemocných v rámci celé republiky. Od začátku roku se nakazilo téměř 1 500 lidí.

Prudký nárůst tohoto infekčního onemocnění zaznamenala Fakultní nemocnice Plzeň, ale také lékaři v menších městech. „Se svrabem se samozřejmě setkáváme průběžně, ale od loňského listopadu pozoruji znatelný nárůst počtu nemocných. Na začátku letošního roku byl dokonce výskyt tak četný, že v lékárnách docházely léky,“ říká kožní lékařka Naděžda Petrášová ordinující ve Stříbře.

Základem problému jsou dle ní sociálně slabší skupiny obyvatel, které nedodržují potřebné hygienické návyky. Dále se svrab snadno šíří ve školách nebo na internátech, kde se děti dostávají do úzkého kontaktu, nakazí se mezi sebou a pak nemoc přenesou na rodiče a sourozence.

Svrab se vrací v cyklech

Podle epidemioložky Kateřiny Fabiánové ze Státního zdravotního ústavu je svrab rozšířen u všech věkových kategorií. Jak dále uvedla, svrab je „s námi“ nepřetržitě, mění se ale jeho intenzita, a to ve dvaceti až třicetiletých cyklech.

Svrab poznáme podle svědivé vyrážky tam, kde je tenká a citlivá kůže. Poznávacím znamením je, že vyrážka svědí hlavně v noci. A pokud se stejné příznaky objeví u dalších členů domácnosti, je to jasné. A jak se svrabu zbavit? „Vzhledem k aktuálnímu obrovskému nárůstu počtu nakažených se zdá, že krém, který je používán jako lék první volby, začíná být rezistentní. Lékaři se tedy nyní vrací ke staré dobré sirné masti,“ prozrazuje Naděžda Petrášová. Důležité je, aby se vždy zaléčili všichni členové domácnosti.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio