Po porodu se ženské tělo mění. Mějte se rády, doporučuje ženám autorka projektu Tělo s příběhem

3. leden 2024

Kateřina Kopicová hledala v těhotenství informace o proměnách ženského těla, nenašla je, tak postupem času vytvořila web s názvem Tělo s příběhem. „Vše začalo v době, kdy jsem čekala svého prvního syna a na bříšku se mi objevily strie. Myslela jsem, že jsem jediná, začala o tom mluvit a zjistila, že v tom rozhodně sama nejsem – jen se o tom nemluví a nepíše,“ popisuje své začátky. 

Čtěte také

Dnes web pomáhá ženám nejen po porodu přijmout své tělesné změny, snaží se jim dodat sebevědomí a díky sdílení i pocit, že v tom nejsou samy.

„Ani já nemám příběh jen o mateřství, přestože je to na mém těle asi nejvíc vidět. Můj největší příběh je roztroušená skleróza. Ta se na mně podepisuje víc,“ přiznává.

Proto její web neotvírá pouze mateřská, ale i další témata, která se týkají jizev a šrámů i na lidské duši.

„Maminky tyto informace hledají, stejně jako reálné fotky toho, jak ženské tělo doopravdy po porodu vypadá. Ale jsou tam i další příběhy, o kterých by se mělo mluvit víc,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

„Sebeláska je přijímat se takoví, jací jsme, což může udělat každý individuálně. Já jsem ale bohužel časem došla až k mentální anorexii.“

„Myslím, že dnešní dospívající to mají těžké, a to tehdy, pokud jsou v prostředí, které je pro ně toxické. Proto všem doporučuji, aby se obklopili hlavně těmi, kteří je mají rádi, a to i s jejich chybami,“ říká Kopicová.

Proč bychom měli v životě hledat spíš „to dobré“? Jak v praxi vypadá projekt Tělo s příběhem? Odpovědi nabízí Hovory Markéty Vozkové.

autoři: Markéta Vozková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.