Pocit tíhy v nohách může být banalitou i varovným signálem

1. listopad 2023

Mnozí z vás během dlouhého cestováni na dovolenou zjistili, že pociťují tíhu v nohách. Tyto nepříjemné pocity ale mohou mít mnoho příčin. Může se jednat o komplikace se srdcem nebo žílami, v lepším případě o pouhou únavu. Rozhodující je fakt, jak rychle komplikace odezní.

Pocit tíhy v nohách může vzniknout dlouhým stáním nebo naopak dlouhou chůzí. Přitom nohy ani nemusí být oteklé. To může být způsobeno svalovou slabostí nebo únavou. Pak stačí v sedě jednoduše umístit nohy na několik minut do vyšší polohy a vše se srovná.

Poněkud vážnější problém pak je, pokud je tento pocit způsoben žílami. V tom případě mohou být pouhým okem viditelné povrchové křečové žíly, případně se problém může nacházet v hlubším žilním systému. A právě tam mohou vznikat vážnější komplikace, žíly mohou být rozšířené a způsobovat pocit tíhy v nohou. Ani v tomto případě nemusí být na končetinách viditelné otoky. Jestliže potíže přetrvávají nebo jsou časté, je již na místě vše řešit s cévním a žilním specialistou, který provede důkladné vyšetření žilní stěny.

Žilní problémy jako nejčastější příčina

Nejčastější příčinou pocitů tíže v nohách jsou právě žilní problémy. Dispozice je dědičná o to více je nutná prevence. Do určité míry může pomoci dostatečný příjem rutinu a kyseliny askorbové, která posílí žilní stěnu, napruží jí a posílí, aby tolik nepraskala.

Pro dobrý stav žil je na místě podporovat krevní oběh v končetinách chůzí naboso v přírodě, vhodnými podpatky (u dam je na místě jejich výšku často obměňovat a vyhnout se příliš vysokým i příliš nízkým), cvičením, výpony i stahujícími punčochami. Problémy s křečovými žílami bychom ale měli řešit s žilním a cévním specialistou, který speciálním vyšetřením zjistí stav vnitřní žilní stěny.

Nemizící otoky jsou již vážným varováním

Právě silné otoky na nohách, pocit tíže, nateklé nárty i prsty na nohách, které znemožňují obutí běžné obuvi, mohou signalizovat špatnou funkci srdce nebo problémy s minerály.

Tyto otoky spojené s pocitem tíže ale mohou také vzniknout při dlouhém cestování z několikahodinového sezení. Tepna a žíly pod kolenem jsou dlouhým sezením přiškrcené a neumožňují řádnou krevní cirkulaci. Krev pak z končetiny neodtéká směrem k srdci a kolem nártů a v lýtkách pak mezibuněčný prostor vyplňuje nahromaděná intersticiální tekutina, která způsobuje otoky. I v tomto případě většinou stačí umístit končetiny v sedě do vyšší polohy a za chvíli se vše srovná.

Pokud ale otoky nezmizí a nevstřebají se ani přes noc, pak je na místě co nejrychleji zajít za svým praktickým lékařem, který pacienta důkladně vyšetří a zjistí příčinu, která již může být vážnějšího charakteru.

Spustit audio