Pod vlivem kultu: Davidiáni a jejich smrtelný Armagedon

13. duben 2024

51 dní obléhali agenti amerického Úřadu pro záležitosti alkoholu, tabáku a střelných zbraní a FBI ranč Apokalypsa nedaleko texaského Waco. Na blížící se konec světa tu čekala náboženská komunita v čela s Davidem Koreshem. Při závěrečné přestřelce 19. dubna 1993 zemřelo 74  lidí, včetně 21 dětí.

Odnož Davidiánů – Branch Davidians věřila, že bitva o Armagedon – finální bitva mezi dobrem a zlem – přijde brzy. Koreshovi, který měl být mesiášem, bylo 33 let. Stejně jako Ježíšovi, když zemřel. A blížily se Velikonoce. Když je ozbrojené složky obklíčily,  jejich přesvědčení to jen potvrdilo. A „silám zla“ se nehodlali vzdát.

Čtěte také

Koresh byl v pořadí čtvrtým vůdcem skupiny ve Waco, která vznikla odtržením se od Adventistů sedmého dne. Na vůdce se vypracoval z řadového člena. Své původní jméno Vernon Howell si změnil na David Koresh, jméno se silným biblickým významem.

A Bibli znal důkladně, vysvětluje religionista Zdeněk Vojtíšek. „Vykládal ji takovým fundamentalistickým způsobem, který předpokládá, že všechno souvisí se vším. A takovouto neuvěřitelnou kombinací těch biblických textů, které znal zpaměti, si prostě získal to fundamentalistické křesťanské publikum. Protože toto je přesně způsob, jakým fundamentalisté Bibli vykládají. A on v tom byl strašně dobrý.“

Čtěte také

Zároveň měl nesporné charisma a působil moderně, potvrzuje Vojtíšek.

„Davidiáni získávali členy především z řad adventistů. Jejich misie mimo adventismus nebyla tak silná... A pro nespokojené adventisty je možné si představit, že Vernon Howell byl určité zjevení: Byl moderní, s moderním vztahem k hudbě a byl živý, velmi inteligentní a jeho školní problémy byly pravděpodobně způsobeny jakousi dys-poruchou. Byl to opravdu přitažlivý člověk a je možné si představit, že třeba nespokojení mladí adventisté za ním šli, když hrál někde na kalifornské pláži náboženské písně v moderním duchu.“

Jako většina podobných společenství však budili Davidiáni svou radikalitou v okolí obavy. A nejen radikalitou. Třeba tím, že členové omezovali kontakty s rodinou.

Existovalo podezření – později potvrzené, že má Koresh sex s nezletilými členkami, a obavy, že na ranči shromažďuje nelegální zbraně. To všechno dovedlo na ranč počátkem roku 1993 agenty amerického úřadu pro záležitosti alkoholu, tabáku a střelných zbraní a FBI.

Mohlo to dopadnout jinak? To se dozvíte ve druhém díle cyklu Pod vlivem kultu.

Spustit audio

Související