Islamistická sekta Boko Haram vraždí v Nigérii křesťany

10. květen 2014

Islamistická sekta Boko Haram má za posledních pět let na svědomí tisíce křesťanů v Nigérii. Kromě vraždění provádí i únosy žen a dívek a nutí je konvertovat k islámu. Tento týden se přihlásila k nedávnému únosu několika set školaček a řekla také, co s nimi zamýšlí.

Několik týdnů nebylo známo, co se stalo se skoro 270 dívkami, které byly 15. dubna uneseny ze studentské koleje v Čiboku v severovýchodní Nigérii. Dvě třetiny z nich tvoří křesťanky ve věku 16 až 18 let. Asi padesáti dívkám se podařilo uprchnout a dvě na útěku zahynuly. Přes 200 jich je ale stále nezvěstných.

Tento týden se k činu přihlásila islamistická sekta Boko Haram, která pronásleduje křesťany a má na svědomí tisíce vražd a zničených kostelů, křesťanských domů, obchodů a škol. Vůdce sekty Abubakar Šekau prohlásil, že dívky prodá na trhu jako otrokyně nebo nevěsty. Cena takové dívky, která musí konvertovat k islámu, se pohybuje okolo dvanácti dolarů. Boko Haram si některé také ponechává jako sexuální otrokyně a služky a jiné nutí k sňatku s vlastními bojovníky, to vše po obligátním přestupu na islám.

Sekta, jejíž název znamená „západní vzdělání je hřích“, mezitím dál podniká atentáty na křesťany a školy a celkový počet obětí od začátku roku se už pohybuje okolo dvou tisíc. Nejbrutálnější byl únorový masakr žáků Federální vládní školy v Buni Yadi, kde ozbrojenci uprostřed noci podpálili kolej a zabili 59 studentů. V lednu zase vnikli do vesnického kostela ve státě Adamawa a podřízli hrdlo asi třiceti účastníkům bohoslužby. V únoru unesli 25 studentek Obchodní střední školy ve státě Borno, o jejichž osudu není dodnes nic známo. Před Velikonocemi zabili během jediného týdne po celé zemi na 200 lidí a stovky dalších unesli, včetně dvou italských kněží a kanadské řádové sestry.

Cílem Boko Haram je islámský stát v celé Nigérii, která je z poloviny křesťanská. Prezident Goodluck Jonathan je terčem ostré kritiky, že ač je sám křesťan, proti islamistům dostatečně nezasahuje. Boko Haram tak řádí dál – minulou neděli došlo k únosu dalších osmi děvčat ve věku 12 až 15 let a ve středu k masakru v Gamboru Ngala, který nepřežilo přes 300 lidí. Jonathan přísahal, že islamisty zničí, a přijal pomoc Spojených států a Británie, které do Nigérie vyslaly speciální týmy s cílem najít unesené studentky.

Spustit audio