Podivuhodný český dialog se Švédskou akademií aneb I my chceme literáta – laureáta

22. říjen 2012

Vrchlický, Machar, Březina, Jirásek, Čapek: to jsou jména autorů, navrhovaných (neúspěšně) na Nobelovu cenu za literaturu. Českobudějovická kulturní historička Dagmar Blümlová se zabývala snahou českých vzdělanců získat toto vrcholné ocenění pro některého domácího spisovatele.

Inspirací byla Dagmar Blümlové, mimo jiné, také kniha J. B. Michla Laureatus laureata. V pěti částech pořadu se dozvíme, kdo byli naši adepti a jaké měli šance, nahlédneme do archivních dokumentů a přečteme si ukázky jak z doporučujících dopisů mířících z Prahy do Stockholmu, tak ze závěrů samotné Švédské akademie. Ukázky čte Martin Hruška.

O autorce pořaduDagmar Blümlová se narodila 9. července 1949 v Českých Budějovicích. Absolvovala filologická studia na FF MU v Brně. Učila na gymnáziu v Týně nad Vltavou, na katedře filologie PF JU, nyní působí na Filozofické fakultě JU, přednáší srovnávací dějiny literatury a kulturní dějiny. Je autorkou několika monografií: Stanislava Součková - Život operní pěvkyně, Teskný historik Ladislav Hofman, Aloys Skoumal - Ironik v české pasti, Evropan Václav Tille a další.

autor: čro čb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.