Podjezd v centru Pardubic bude 6 dnů uzavřený pro dopravu, cyklisty i chodce

21. červen 2022 09:15

Řidiče, cyklisty i chodce v Pardubicích čekají na začátku prázdnin komplikace. Kvůli modernizaci železničního koridoru bude od 1. do 7. července úplně uzavřený podjezd na ulici 17. listopadu pro veškerou dopravu. Je to přitom hlavní průtah městem ve směru na Chrudim. Redaktorka Drahomíra Bačkorová zjišťovala, jak se uzavírka dotkne řidičů, cestujících MHD i chodců.

„Dráha si tam postavila nový most, převedla na něj dopravu a bude demolovat starý a vznikne tam pak nový železniční most,“ shrnul ředitel krajského Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr důvod, proč bude nutné podjezd úplně zavřít.

Původně měla úplná uzavírka trvat déle, ale nakonec se Správa železnic a dodavatel stavby dohodli s dopravním podnikem, že pro MHD bude uzavírka jen první týden v červenci. V té době pojednou všechny linky, tedy linky číslo 1, 5, 7, 14, 15, 18, 20, 24 a 27, po dvou objízdných trasách.

Čtěte také

„A protože jsou k dispozici pouze dvě, jedna přes nadjezd Paramo a druhá ulicí S. K. Neumanna a Anenským podjezdem, tak linky budou rozděleny prakticky na polovinu,“ říká ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

7. července ráno se pak trolejbusy a autobusy na své původní trasy vrátí, kromě linky číslo jedna. „Je to z toho důvodu, že bude vypnuta trolej, snesena část troleje i v podjezdu až do konce uzavírky což je na konci měsíce srpna. Dopravní podnik nemá tolik autobusů, aby dokázal všechny trolejbusové linky nahradit, tak linka č. 1 pojede objízdnou trasou přes nadjezd u Parama.“

Po objízdných trasách budou muset jezdit i všichni řidiči, do podchodu nebudou moct ani chodci a cyklisté. Pro auta je objížďka směrem od Chrudimi vedená vedena ulicemi Pod Břízkami nebo Pichlova, a pak dál na  S. K. Neumanna, přes Karlovinu, Sukovu třídu na ulici Palackého, a stejně to platí i v opačném směru.

Chodci myší dírou

Chodci a cyklisté místo obejdou podchodem zvaným myší díra. Hlavní práce jsou přitom naplánované na víkend, na který navazují dva státní svátky. Mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková řekla, že demolice mostní konstrukce bude v noci z 1. na 2. července.

„Bohužel se může stát, že tyto práce dočasně naruší noční klid, za což se všem místním předem velmi omlouváme. Montáž nové ocelové konstrukce poté proběhne ve dnech 3. a 4. července, kdy bude osazeno celkem 26 ocelových nosníků, každý v délce 31 metrů. Ve dnech 5. a 7. července proběhne ještě bednění podhledů a montáž ocelové výztuže.“

Z bezpečnostních důvodů bude podle Štočkové provoz MHD a pěších z ulice Jana Palacha vyloučen a odveden na stanovené a vyznačené objízdné trasy. Informace o náhradních trasách linek MHD jsou na webu dopravního podniku.

Spustit audio

Související