Pokud se nechcete vzdát sladkého, ale bílého cukru ano, zkuste sladidlo xylitol

1. únor 2024

Xylitol je alternativní sladidlo vhodné pro příznivce zdravého stravování i pro diabetiky. Oproti běžnému cukru má tu výhodu, že obsahuje až o 40 procent méně kalorií a přitom sladí i chutná stejně jako běžný cukr.

Xylitol můžete využít jak na slazení nápojů, tak i v kuchyni při vaření a pečení. Na jazyku vytváří příjemný chladivý pocit, proto se také používá při výrobě žvýkaček. Jeho domovem je Finsko, kde se používá mnoho let při výrobě cukrovinek, zubních past nebo už zmíněných žvýkaček.

Výhodou xylitolu je, že nepůsobí negativně na zuby – by právě naopak. Snižuje růst zubního plaku, narušuje růst bakterií spojených s kazem, a tak snižuje výskyt zubního kazu. Další jeho výhodou je, že nijak nezatěžuje zažívání – na střevní mikroflóru působí naopak příznivě.

Xylitol se přirozeně vyskytuje například v ovoci nebo v zelenině. Dříve se získával ze dřeva břízy, ale dnes se získává především z bobulového ovoce. Má přitom stejnou sladivost jako bílý cukr. Použijete tedy stejné množství, na jaké jste zvyklí.

Je vhodný i pro osoby trpící na kvasinková a plísňová onemocnění, protože nepodporuje jejich rozmnožování.

autor: Eva Bucharová | zdroje: vitalcountry.cz , google.cz , proudzdravi.cz
Spustit audio

Související