Poláci chtějí omezit mediální trh, zatím se ale vládní koalice neshodla, analyzuje Rzeczpospolita

14. červenec 2021

Plány polské vládní strany Právo a spravedlnost na reformu mediálního trhu narážejí uvnitř koaličního bloku, informuje Rzeczpospolita. Novelizace vysílacího zákona má zamezit vydávání licencí pro rozhlasové a televizní stanice, které mají vlastníky ze zemí mimo Evropskou unii.

Strana Právo a spravedlnost tak prý chce bránit vstupu ruských stanic na polský trh. Do problémů by se tak ale mohla dostat nezávislá zpravodajská televize TVN, která patří americké společnosti Discovery.

Proti změně zákona vystoupila i vládní strana Dohoda vicepremiéra Jaroslawa Gowina, ze které zní hlasy, že by bylo smutné jednoho dne se probudit v zemi, kde vysílá jediný televizní kanál.

Čtěte také

Politici se o novém zákonu údajně dozvěděli až ze sněmovních tisků. Příslušný paragraf o zahraničních majitelích médií údajně vznikl v nejužším grémiu Práva a spravedlnosti.

Strana Dohoda teď chystá kompromisní formulaci, která by zakázala vydávat licence společnostem ze zemí mimo Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Stanice TVN by pak mohla dál vysílat a ruské firmy dostanou červenou.

Vnitřní boje rakouské opozice 

Rakouští sociální demokraté se dohadují o svém lídrovi pro příští volby. Rivalitu mezi předsedkyní Pamelou Rendi-Wagnerovou a hejtmanem Burgenlandu Hansem Peterem Doskozilem rozebírá deník Der Standard.

Čtěte také

Do příštích voleb sice zbývají tři roky, o těch předčasných se ale spekuluje. Lidovci by totiž velmi rádi zastavili propad svých volebních preferencí a předčasné volby by jim mohly pomoct.

Předsedkyně sociálních demokratů, tedy největší opoziční strany, ale nemá velkou podporu. Na veřejnosti působí jako sympatická odbornice na zdravotnictví a prokázala zatím víc odhodlání než mnozí její předchůdci, do příštích voleb SPÖ už ale zřejmě nepovede. Na nedávném sjezdu ji část vlastních delegátů odmítlo vyjádřit podporu a o vedoucí post má zájem hejtman Doskozil.

Rendi-Wagnerová na něj zaútočila a obvinila ho z nečestného jednání. Ukázalo se tím ale, že se předsedkyně strany jiní představitelé vedení nedokážou zastat. Ve funkci by ji mohlo udržet snad jen vyhlášení rychlých předčasných voleb, na které by zřejmě Doskozil a jeho spojenci nestihli zareagovat.

Stopka pro parníky v Benátkách

Itálie od 1. srpna přitvrdí. Vláda totiž zakáže vplouvat zaoceánským parníkům do Benátek. Nařízení se týká přístaviště u náměstí svatého Marka a přilehlého kanálu Guidecca, tvrdí deník La Repubblica.

Čtěte také

Centrum Benátek je podle vlády vzácnou památkou, takže do přilehlých částí laguny budou vplouvat už jen lodě kratší 180 metrů.

Vyhlídkové lodě do křehkého centra Benátek připlouvaly jako k jedné z atrakcí na zaoceánské plavbě. Nově pro ně bude nejbližším přístavem Marghera na italské pevnině. Turisté se budou muset přesunout na menší plavidla či jiné dopravní prostředky, informuje Corriere dela Sera.

Na zpřísnění pravidel tlačilo UNESCO, které jinak hrozilo zařazením Benátek mezi památky v ohrožení. Italská vláda ale chystá kompenzace pro majitele parníků, protože jejich klienti v Benátkách utrácejí nemalé peníze.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související