Policie rozkryla síť lidí, kteří vedli kroužky a zneužívali děti. Na internetu si předávali rady

Kriminalisté v několika krajích podle zjištění Radiožurnálu odhalili síť lidí, kteří zneužívali děti. Využívali k tomu kroužky a na internetu si vyměňovali zkušenosti a rady, jak se k dětem dostávat. Policisté na to přišli, když vyšetřovali dva původně oddělené případy, jeden v Táboře a druhý případ potom v Ostravě.

Devětačtyřicetiletý muž podle policie v Táboře zneužil přes 10 dětí. Dostával se k nim, tak, že pořádal počítačové kroužky a sportovní kurzy. Využíval k tomu například tělocvičnu na táborské ZŠ Malšice, jak potvrzuje ředitelka školy Kristina Zůbková:

„U nás ve škole vedl několik let sportovní kroužek, pronajímal si tělocvičnu. Když padlo obvinění, okamžitě jsme spolupráci ukončili.“

Sdílení poznatků a doporučení

Podobný případ vyšetřují policisté v Ostravě. Čtyřicetiletý muž vedl dětský oddíl v jednom z center volného času. Také on podle policie několik dětí zneužil. Při vyšetřování se zjistilo, že oba pachatelé se vzájemně znali, podle mluvčího Policejního prezidia Ondřeje Moravčíka navíc byli v kontaktu s dalšími podezřelými v podobných případech.

Čtěte také

Probíhající trestní řízení ukázala, že existuje metodologická propojenost mezi pachateli v různých krajích. Ta spočívá především ve vyměňování poznatků a doporučení a také ve zneužívání zájmových či volnočasových aktivit. Pro děti a mládež je v Cannes mravnostní trestné činnosti.

Pomoci má registr

Několik lidí už policie obvinila, další ještě sleduje. Podobných případů v Česku přibývá. V letech 2019 až 2021 bylo každý rok kolem 30 případů, při kterých zneužil dítě vedoucí kroužku nebo tábora. Loni jich bylo už 82 a letos za první pololetí skoro 40. Důvodů, proč k nárůstu došlo, může být podle Moravčíka několik.

Jedním z důvodů je i fakt, že se oběti s tímto otřesným zážitkem častěji svěřují svým rodičům nebo pomáhájícím institucím,“ dodává Moravčík.

Podobným případům by mohl zabránit registr sexuálních delikventů, kteří by nesměli pracovat s dětmi. Původně měl platit od prvního ledna příštího roku. Politici se ale dlouho nemohli shodnout, koho přesně by se měl týkat a nový termín stanovili na konec příštího roku. 

autoři: Artur Janoušek , agf
Spustit audio

Související