Polský nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí pozastavit těžbu v dole Turów po roce 2026

18. červenec 2023 16:44

Pozastavení dokumentu udělujícího koncesi těžařům uhlí v dole Turów už neplatí. Polský Nejvyšší správní soud rozhodnutí soudu nižší instance, který se postavil na stranu ekologických organizací, 18. července 2023 zrušil.

Čtěte také

Nejvyšší správní soud v Polsku zrušil rozhodnutí, které pozastavilo povolení k těžbě v dole Turów na česko-polské hranici. Píše o tom agentura PAP. V květnu 2023 varšavský soud nižší instance rozhodl o zastavení těžby od roku 2026, dokud řádně neprošetří žalobu o dopadech dolu na životní prostředí.

Nejvyšší soud proti rozsudku obdržel tři odvolání, mimo jiné i od polské prokuratury. Rozhodnutí vyhovět jim odůvodnil tím, že kromě ochrany přírody je potřeba vnímat i veřejný zájem.

Polské ministerstvo životního prostředí v únoru 2023 těžbu v Turówě povolilo až do roku 2044. O dopadech těžby vedlo Česko s Polskem dlouhodobé spory.

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil rozhodnutí za „velké vítězství" vládní strany Právo a spravedlnost.

Případu se věnuje i zpravodajka Českého rozhlasu v Polsku Kateřina Havlíková. Co zmíněné rozhodnutí o životním prostředí znamená a proč ho soud nižší instance v květnu zastavil? Jak případ pokračoval k aktuálnímu zrušujícímu rozhodnutí soudu vyšší instance? A jak Nejvyšší správní soud rozhodnutí zdůvodnil? Poslechněte si záznam.

autoři: Kateřina Havlíková , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související