Popovídejte si s Wolkerem v prostějovském muzeu

23. únor 2024

Letos uplynulo sto let od úmrtí slavného básníka z Prostějova. V Muzeu a galerii v Prostějově uspořádali slavnostní večer, kde zazněly také jeho hudební skladby. V hlavní budově muzea, v dřívější radnici, otevřeli výstavy i dlouhodobou expozici. V jejím centru září stříbrný objekt s monitorem a klávesnicí a v něm – Jiří Wolker virtuální.

 „Mimochodem, je to již pátá expozice od roku 1940, kdy se do muzea dostala Wolkerova pozůstalost. Od předchozích instalací se liší tím, že nemá žádné sbírkové předměty. Ta dosud poslední pocházela z roku 2000, od roku 2016 byla místnost přepažena na dvě části. Tu druhou část pak zaplnila výstava letadel a lodí,“ říká ředitelka muzea Veronika Hrbáčková, která v roce 2021 už do funkce nastupovala s úkolem, vytvořit expozici novou.

„Dosavadní tradiční expozice prezentovala soubor památek na básníka. Zahrnovala předměty, které používal, měl je doma, fotografie, osobní věci, pera, penály, štětce a tak dále. V podstatě šlo o pamětní síň, jak je známe z jiných míst," dodává Veronika Hrbáčková. Předtím, než se Wolkerem začala profesně zabývat, zbývala jí pachuť z tendenční prezentace básníka školami minulého režimu. 

Chtějí oslovit hlavně mládež a právě jí básníka představit. Proto zvolili dříve neobvyklou formu.

Tato prezentace je zábavná, sledovala jsem třeba, když moji synové – fotbalisti, zadali grafickému generátoru úkol zobrazit básníka jako hráče Borussie Dortmund“, popisuje široké možnosti virtuálního světa paní ředitelka.

Nová expozice o Jiřím Wolkerovi v Muzeu a galerii města Prostějova

Bílé místnosti s časovou osou (s texty a obrázky, s úryvky básní na stěnách) dominuje stříbrný objekt. Tento zářivý tunel značí propojení minulosti se současností. Na jedné straně u něj stojí křeslo z doby Wolkerovy, před ním periferie počítače, jejichž pomocí můžete komunikovat s umělou inteligencí. Ta Wolkerovým jménem odpovídá na otázky, vytváří obrázky, píše poezii. Na druhé straně tunelu je obrazovka a sedátka. Tady je množné sledovat zveřejněné výstupy z komunikace s umělou inteligencí. Do místnosti s bílou podlahou se návštěvníci zouvají. Obrazovky září modře.

Kurátorem a scénáristou výstavy je historik muzea Filip Gregor. Autory koncepce a architektonického řešení výstavy jsou Petr Jakšík a Tereza Pavlíčková.

„Je to výzva pro mladé, aby se zamysleli, která témata by pro Jiřího Wolkera byla dnes nosná. Je to ale odraz toho, o čem přemýšlí dnešní generace. Je to trochu sociální vhled do témat, která jsou nosná pro ni. A motivováni jsou tím, co řešil Wolker,“ dozvídáme se od autora koncepce.

Vytváření textů je napojeno na Chat GPT4 a pro generování obrázků na základě slovního popisu slouží platforma DALL-E. Jazykový model pracuje s Wolkerovými texty. „Cílem bylo spíš, než vytvářet něco, co by mělo hodnotu encyklopedicky faktickou, nabídnout to, co by v  návštěvnících probouzelo představivost a kritickou diskusi,“ říká Ondřej Hrách ze společnosti Aignos, která se ujala realizace virtuálního Wolkera pomocí nástrojů AI.

Videa představující sedm sbírkových předmětů z básníkovy pozůstalosti byla prezentována v prostějovském kině Metro 70, kde při slavnostním večeru zazněly i nepříliš známé Wolkerovy písně. Krátké filmy jsou ke zhlédnutí na webu muzea. Výstupy z komunikace s virtuálním Wolkerem by mělo muzeum prezentovat na sociální síti. Následně by měla vyjít také kniha reflektující průběh výstavy. Publikace představující básníka byla vydána už při příležitosti vernisáže. 

autor: Aleš Spurný
Spustit audio