Poprvé se sejdou noví zastupitelé Hradce Králové. O vedení města rozhodnou v tajné volbě

30. říjen 2018 07:15

Uskupení budoucí koalice na hradeckém magistrátu za sebou mají poslední schůzku před dnešním podpisem koaliční smlouvy. Všech devatenáct zastupitelů hnutí ANO, ODS, Změny pro Hradec a Zelených podepíše smlouvu dnes odpoledne, hodinu před ustavujícím zasedáním zastupitelstva. 

Schůzka trvala přes dvě hodiny, skončila včera po dvaadvacáté hodině a jasné po ní je mimo jiné to, že na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva se budou noví představitelé města volit v tajné volbě. Koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu 19 hlasů.

Právě tajnou volbu považují i někteří zastupitelé z budoucích koaličních stran za jakousi první zkoušku pevnosti koalice. Pokud by některé z navržených jmen neprošlo, bylo by jasné, že by dotyčného nepodpořil některý z koaličních zastupitelů.

Rozhovor s budoucím primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem. Prioritou je Velké náměstí

Bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS) na archivním snímku z roku 2013.

Budoucí koalici na královéhradeckém magistrátu budou připravovat hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení. Strany spolu už podepsaly předkoaliční smlouvu.

Alexandr Hrabálek za ODS, který by měl být novým primátorem, ale veřejnou volbu i přes toto riziko odmítl: „Tajná volba, určitě. Vůbec jsme o tom nediskutovali a považujeme to za normální."

Samotné volbě primátora a náměstků bude předcházet podpis koaliční smlouvy. Uskuteční se hodinu před ustavujícím zasedání zastupitelstva.

Jak bude smlouva vypadat naznačil Alexandr Hrabálek: „V osmi bodech jsou tam naše priority, které chceme postupně naplnit a kterých se chceme držet. Je tam otevřenost i slušné jednání s opozicí. Chceme navodit jinou atmosféru v zastupitelstvu a na radnici, než jaká tam byla doposud."

Ruce nás všech vytváří společnost (ilustrační foto)

Právě na slušném jednání mezi sebou i s opozicí si zakládají všechny koaliční subjekty - tedy hnutí ANO, Změna pro Hradec, Zelení i ODS.

ODS absolvovala v minulých volebních obdobích několik koaličních jednání a zastupitel Martin Soukup, který už má v barvách občanských demokratů v tomhle směru něco za sebou, může srovnávat: „My jsme měli na začátku jednání trochu jinou představu, kterou jsme diskutovali se svými partnery. A dopadlo to tímto způsobem. Určitě jsme si před volbami nepředstavovali, že půjdeme do koalice s hnutím ANO a se Zelenými, byť jsme s nimi tedy seděli v opozici. Možná to nás právě v průběhu jednání semklo a jednání byla velice vstřícná."

Koalici v Hradci Králové utvoří hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení

Výhled na Velké náměstí

Hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení se domluvili na nové koalici v Hradci Králové. Hradecký demokratický klub dosavadního primátora Zdeňka Finka míří do opozice.

Stranám se zdá se podařilo obrousit všechny hrany a možné spory. Změna pro Hradec a Zelení nakonec ustoupili ze svého požadavku, aby pod gesci jejich náměstka Adama Záruby spadal územní plán.

Potvrdil to Alexandr Hrabálek: „Dohodli jsme se, že velmi praktické bude, když územní plán bude společně s investicemi. Takže zůstane pod panem Bláhou, ano."

Ustavující zastupitelstvo v Hradci Králové začne v Adalbertinu dnes v 15 hodin.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související