Populární krimi seriál Profesionálové, černou komedii Dr. Divnoláska i velký hit Sucu Sucu spojuje nedávno zesnulý Laurie Johnson

20. únor 2024

V lednu 2024 došel do konce svého života dříve dosti úspěšný a významný skladatel filmové a televizní hudby, dirigent a také vyhledávaný aranžér Laurie Johnson, nositel Řádu britského impéria. Svými autorskými schopnostmi dopomohl věhlasu několika televizních seriálů i celovečerních filmů.

Laurence Reginald Ward Johnson se narodil 7. února roku 1927 v Londýně, v Hampsteadu. Pracoval jako aranžér pro slavný swingový band Teda Heatha a pak byl zaměstnán coby skladatel i kapelník ve společnosti KPM Music, poskytující instrumentální materiál pro různé většinou mediální účely.

Ale už v šedesátých letech si Laurie Johnson vybudoval renomé jako autor hudby k divácky atraktivním seriálům. Jedním z nich byli Avengers, tedy Mstitelé, britská série založená na dobrodružstvích výstředního agenta Britské tajné služby Johna Steeda v podání Patricka Macneeho. A hudební téma z tohoto seriálu se stalo posluchačsky oblíbenou instrumentálkou.

Čtěte také

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu, tak to je bizarně dlouhý v českém prostředí používaný název pro slavnou černou komedii režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1964 s excelentním Petrem Sellersem. A můžete si poslechnout ústřední melodii této černé komedie, jejímž autorem je Laurie Johnson.

Jeho zřejmě neslavnějším počinem byl hudební doprovod k též v Čechách oblíbenému krimi seriálu Profesionálové z pozdních sedmdesátých a začátku osmdesátých let. Pojednával o případech zvláštního oddělení britské policie CI5 s agenty Doylem v podání Martina Shawa, Bodiem neboli Lewisem Collinsem a velitelem oddělení majorem Cowleym, tedy hercem Gordonem Jacksonem.

Finále Vlídných tónů obstará skladba, kterou Laurie Johnson sice nesložil, ale se svým orchestrem proslavil. Jde o Sucu Sucu, což je tanec a také píseň napsaná Tarateñem Rojasem, bolívijským zpěvákem a muzikantem usazeným v Argentině, který nahrál svou verzi v roce 1959. O dva roky později zazněla v podání Johnsonova bandu v britském špionážním seriálu Top Secret, Přísně tajné, a tak se dostala i do vyšších pater hitparády. Mimochodem, u nás ji natočil orchestr Slávy Kunsta.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.