Poradce Kolář je na straně Západu, míní Fendrych. Není to ale člověk, který se s Ruskem nepotkal, namítá Zlámalová

20. prosinec 2023

Jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Petra Pavla, konzultant a bývalý diplomat Petr Kolář, nebude mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Sice o ni požádal, ale prezidentská kancelář rozhodla, že ji nepotřebuje. Je na místě srovnávat Koláře s poradcem exprezidenta Zemana Martinem Nejedlým? V Pro a proti diskutují analytička týdeníku Echo24 Lenka Zlámalová a komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych.

„Nejedlý byl člověk napojený na Rusy, na ruskou ambasádu, zřejmě i na některá ruská ministerstva, když mu byla ochotná povolit vstup do Ruska v době covidu. Kolář je ale člověk, který stojí zcela zjevně na úplně druhé straně,“ vysvětluje komentátor Fendrych, proč považuje srovnání obou prezidentských poradců za nerozumné.

Čtěte také

Zdůrazňuje Kolářovo působení v české diplomacii:

„Byl spolupracovníkem několika ministrů včetně někdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, byl několikrát velvyslancem, ať už to byly Spojené státy, Moskva, Irsko, nebo Švédsko. Je zcela jasně na straně Česka a proti tomu, co se odehrává v Rusku,“ vyzdvihuje komentátor.

Veřejnost ale podle analytičky Zlámalové nemá informace o Kolářových soukromých aktivitách.

„Nevíme, pro koho pracuje. Víme jen, že je lobbistou velké americké právní kanceláře Squire Patton Boggs, která do roku 2022 pracovala pro Gazprombank a lobbovala proti západním sankcím,“ upozorňuje na možnou spojitost s Ruskem. „Takovou indicii jsme u Martina Nejedlého vůbec neviděli.“

Prověrka

Analytička proto usuzuje, že ustoupení od prověrky souvisí právě s tím, že zájmy zmíněné právní kanceláře nejsou známé. „To komunikační hašení požárů, které sehrál Pražský hrad, působí trochu nedůvěryhodně,“ poznamenává.

Čtěte také

Fendrych je ale přesvědčený, že by prověrku dostal. „Kolář o ni požádal, připravil si pro ni materiály, byl ochotný ji podstoupit,“ vyzdvihuje a doplňuje, že jde o náročný proces, kdy tajná policie prověřuje naprosto veškeré soukromí a osobní kontakty člověka.

„Rád bych upozornil, že tu prověrku měl už čtyřikrát, dvakrát na tajné a dvakrát na přísně tajné,“ zmiňuje. Šlo ale o dobu, kdy ještě pro kancelář Squire Patton Boggs nepracoval.

Analytička nicméně opakuje, že kromě zájmů právní kanceláře zůstávají bez vysvětlení ještě další události. „Poté, co skončil jako velvyslanec v Moskvě, odjel pracovat v barvách PPF do Ruska. Pak se najednou odtamtud stáhl. Nikdy pořádně nevysvětlil, proč tam skončil.“

„Šířil pražskými kuloáry různé narativy, ale nevíme, co tam dělal. Petr Kolář není člověk, který se s Ruskem nepotkal,“ uzavírá Zlámalová.

Poslechněte si celou diskusi. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , fos
Spustit audio

Související