Posezení, přírodní ohniště, dřevěné pódium. Panská zahrada ve Strakonicích se proměnila

2. srpen 2021 11:44

Obyvatelům Strakonic i přespolním se po letech opět otevře Panská zahrada nedaleko hradu. Město do ní investovalo přibližně dva miliony korun, vznikl tak prostor pro kulturu i volný čas.

„Tady se nacházíme na takovém kruhovém objezdu, kde jsou lavice a stoly z masivu. Uprostřed je velké ohniště, je to všechno přírodní,“ ukazuje vedoucí strakonického městského kulturního střediska František Christelbauer jedno z ústředních míst Panské zahrady.

Před dvaceti lety měla podle něj zahrada podobný účel, jako bude mít teď. „Sloužila pro volnočasové aktivity rodin s dětmi, pořádalo se tady pálení čarodějnic, country koncerty, jamboree,“ popisuje.

Teď je tu všechno nové a upravené, ještě nedávno ale zahrada vypadala úplně jinak. „Chátrala, léta byla uzavřená a de facto jsme ji museli celou vyčistit a rekonstruovat,“ popisuje František Christelbauer.

Muzikanti i herci budou vystupovat na dřevěném pódiu, pro diváky už jsou připravené pergoly na sezení. Zahradu ale čekají ještě další úpravy. „Měly by přibýt prvky pro seniory, pro děti, různé atrakce, ale všechno v tom přírodním stylu, nechceme tady barvy a umělou hmotu,“ připomíná vedoucí kulturního střediska.

Čtěte také

Na to, aby byl prostor v souladu s přírodou, dbá i vedoucí odboru životního prostředí Jaroslav Brůžek. „V zahradě jsou nádherné vzrostlé stromy, bohužel sedmnáct stromů jsme museli porazit. Byly v havarijním stavu, protože o ně léta nikdo nepečoval. Mimo hlavní trasy jsme ponechali pár torz, dutých stromů jako úkryty pro živočichy,“ vysvětluje.

Na mnoho prvků pracovníci využili dřevo přímo ze Strakonic. „Po suchých letech nám uschnula celá řada stromů v parku i jinde ve městě. Veškeré toto dřevo jsme využili tady, například na obrubové části palisád, nábytek a další inventář. Všechno se zpracovalo,“ potvrzuje Jaroslav Brůžek.

Letos bude Panská zahrada otevřená jen při akcích. Příští rok by se to ale mělo změnit. „Až tady budou hotové atrakce, chtěli bychom otevřít zahradu od jara do podzimu,“ doplňuje František Christelbauer.

Spustit audio

Související