Postní jídla na Velký pátek

Je tu Velký pátek, den velikonočního týdne, kdy si naši předkové dávali velmi přísný půst – buď nejedli vůbec a pili jen vodu, nebo si dovolili najíst se jen jednou za den, a to jen lehkého a v každém případě bezmasého jídla.

Opravdu typickým postním jídlem Velkého pátku vždy byla hustá zelňačka s bramborami – zasytila i na celý den, i my to můžeme vyzkoušet.

Pučálka:

naklíčený hrách

máslo

sůl, pepř

nebo

cukr, rozinky

Zajímavou dobrotou z jídelníčku našich předků je pučálka neboli naklíčený a opražený hrách. Na pučálku je potřeba příprava asi tři dny předem, kdy necháme celá zrna zeleného hrášku ve vodě naklíčit. Když vyraší klíčky dlouhé půl až jeden centimetr, můžeme se pustit do jídla - v pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme do něj naklíčený hrách a lehce osolíme. Opékáme několik minut, a když je hrášek křupavý, je hotovo – můžeme přisolit, opepřit, ale někde se pučálka sladila a míchala s rozinkami. I dnes je to zdravější křupání k televizi, než třeba chipsy.

Ryba z bramborového těsta

1 kg vařených brambor

500 g hrubé mouky (část může být krupička)

1 vejce

sůl

strouhaný sýr

A do třetice mě zaujala postní ryba z bramborového těsta! Ano, i tak se dá pojmout postní jídlo – uvařit brambory, rozšťouchat je, přidat krupici, vajíčko a sůl a z těsta vytvarovat rybu, která se pak upeče v troubě. Buď máme doma formu ve tvaru ryby, nebo dáme prostor vlastní fantazii. Bramborové těsto se peče na plechu asi dvacet minut v troubě rozpálené na 170 stupňů. Rybu z brambor, která je moc lahodná, můžeme také zapékat postrouhanou sýrem.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.