Pouhé tři dny stačily, aby u Tučap vznikly nové lesní tůně. Vybudování zajistila obec a pomáhaly i děti

2. srpen 2023 08:07

Nové lesní tůně vznikly u Tučap na Táborsku. A to za pouhé tři dny. Jejich vybudování zajistila obec bez dotací a administrativy. A aby šla stavba rychleji, na pomoc dorazily i děti z místního mysliveckého kroužku.

„Podívejte se, jak na té hladině skáčou žáby. Je úžasné, jak to ožívá a jak to ovlivnilo klima na tomto místě,“ ukazuje starosta Pavel Novák jednu ze tří lesních tůní, které obec vybudovala svépomocí bez dotací, administrativy a následné udržitelnosti projektu.

„Dá se to udělat opravdu za pár korun, jenom je potřeba mít ty lidi, kteří to dají dohromady. Dneska jsou magnetem dotace a dotace. Ano, ty jsou potřeba do školy, na obecní infastrukturu, na lesní cesty, ale tůň podle mě dokáží lidé udělat sami,“ dodává starosta.

S budováním a péčí o tůně pomáhají děti z mysliveckého kroužku Koloušci, který vede Eva Havlová. „Tady došlo k vykácení obrovské části lesa a při té práci ustavičně někam zapadaly traktory, těžká technika a řešilo se, že voda tu v podzemí uložená je. Pana starostu napadlo, že než to zarovnat a zničit, bylo by lepší použít společné síly a udělat mokřady. Je vidět, že jsme se nechali přesvědčit správně a že to může fungovat,“ komentuje.

V okolí tůní už dochází k obnově lesa a objevují se i stopy zvěře, která sem chodí pít. „Sledujeme stopy od dančího a prasat, je vidět, že sem zvěř chodí. Je tu spousta vodního ptactva, dokonce jsme tu měli dva jeřáby popelavé. Funguje to a i v největších vedrech je tu stále voda,“ říká Pavel Novák.

K vybudování tří tůní stačilo objednat na tři dny bagr. Obec Tučapy vše vyšlo na zhruba 30 tisíc korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související