Povídky o manželství vás v listopadu čekají v pořadu Setkání s literaturou

3. listopad 2023

Zamilovaná. Ženich z hladu. Manželské etudy. Rozvodový soudce. Tohle by klidně mohly být názvy kapitol příběhu lásky se špatným koncem. Nebo s dobrým, jak se to vezme.

Každopádně jde o názvy čtyř povídek čtyř různých autorů. Měsíc listopad totiž tematicky věnujeme nikoliv drahým zesnulým, jak by se nejspíš nabízelo, ale našim živým láskám. Mileneckým, manželským, zakázaným, povedeným i nepovedeným, veselým i smutným.

Bohumil Hrabal v hospodě U zlatého tygra

Povídku Zamilovaná napsal Bohumil Hrabal. Český pábitel vypráví příběh o vzplanutí mezi lékařkou a pacientem. Nutno ovšem podotknout, že lékařka pracuje v psychiatrické léčebně. V blázinci, jak se tehdy říkalo. Do hlavních rolí obsadil v roce 2014 režisér Tomáš Jirman Terezu Vilišovou a Josefa Kalužu.

Jan Neruda je autorem povídky Ženich z hladu. Z hladu, jak víme, člověk udělá ledacos. Ovšem pokud z hladu přijme roli ženicha, tak už ten hlad musí být smrtící. Nebo svatební hostina přímo epesní. Nebo že by bylo všechno jinak? To uslyšíme. Zatím jen prozradíme, že anekdotická hříčka je Nerudovou dramatickou prvotinou. Veselohra byla poprvé hrána 1. ledna 1859 ve Stavovském divadle. V rozhlasové adaptaci z roku 1971 účinkují Antonín Hardt, Otto Hradecký, Jana Vasmutová, Jiřina Petrů, Zdeněk Jarolímek a Ivan Klička v režii Pavla Michala.

Guy de Maupassant

Pod textem s názvem Manželské etudy je podepsán francouzský prozaik Guy de Maupassant. Dvě povídky ze staré Francie přeložil Břetislav Štorm a v roce 1961 natočil režisér Jiří Hesoun s Felixem le Breux.

No a španělský voják a básník Miguel Cervantes de y Saavedra je autorem povídky Rozvodový soudce. Drobnou hříčku s barvitým dobovým a místním koloritem na věčně aktuální téma manželství a rozvodu přeložila Ivana Vadlejchová a režisér Petr Adler v roce 1993 obsadil Miroslava Doležala, Jana Přeučila, Václava Kotvu, Zdenku Hadrbolcovou, Martina Růžka, Báru Hrzánovou, Pavla Rimského, Martinu Hudečkovou, Jiřího Kvasničku, Jaroslava Kepku, Marka Ebena a Pavla Karbusického.

Nebojte se dlouhých listopadových večerů – poslouchejte sobotní Setkání s literaturou.

autor: ele
Spustit audio