Povinné psychotesty pro zájemce o zbraň? Ideově je to v pořádku, míní psycholog. I úvahy jsou mimo realizaci, říká bezpečnostní expert

9. leden 2024

Po tragédii na filozofické fakultě navrhuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zavedení povinných psychotestů pro žadatele o zbrojní průkaz. „Ideově je to v pořádku. Otázkou je, jestli jsme schopní kvalitní psychotesty plošně zajistit,“ říká klinický psycholog Jan Kulhánek. „Filozoficky s tím problém nemám, praktičnost je ale nedosažitelná, že jenom úvahy jsou mimo jakoukoliv realizaci,“ naznačuje odborník na bezpečnostní politiku Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Podle Krause není možné od psychologického testování očekávat, že dokáže stoprocentně zabránit podobným útokům, jaký se stal v prosinci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pravděpodobně by ale podle něj psychotesty dokázaly vyfiltrovat určité množství lidí, kteří mohou být potenciálně nebezpeční.

Čtěte také

„Plošné nasazení psychotestů ale v podstatě není možné. A zároveň to v kontextu bezpečnostního prostředí v ČR ani není nutné. Za posledních 30 let jsme takové masakry způsobené legálně drženou střelnou zbraní mohli vidět jenom dvakrát. Je to tedy opravdu tak silná výjimka, že systémové úpravy nedávají smysl,“ naznačuje.

Podle Kulhánka by psychotesty dokázaly odfiltrovat výraznější patologii, která se neslučuje s tím, aby člověk měl zbraň k dispozici a mohl ji používat. Zavedení kvalitních psychotestů podle něj ale potřebuje určitý čas.   

„Museli by je provádět speciálně proškolení odborníci. Pokud by takové rozhodnutí padlo, můžeme se bavit o tom, kolik potřebujeme času, aby se jich proškolilo dostatečné množství. V tuto chvíli jsou na to asi nejvíc připravení kliničtí psychologové, ale i ti by potřebovali nějaké další vzdělání. Musel by se tedy proškolit personál a pak postupně by taková možnost zavádět asi šla,“ míní klinický psycholog.

Čtěte také

Kraus připomíná, že držitelů zbraní a zbrojního průkazu je v Česku 317 tisíc a klinických psychologů kolem 800. Je tedy podle něj naprosto nereálné, aby kapacitně dokázali všechny držitele zbraní testovat.

„Druhá věc je, jestli vstupní psychotest zaručí to, že dotyčný nebude pod vlivem nějakých okolností nebo rozjetí duševních poruch i za pět nebo deset let nebezpečný. Pokud by tedy psychotesty podstupovali jen prvožadatelé, nemyslím si, že je to něco, co by nás mělo bezpečnostně spasit. Za poslední rok byl ten přírůstek naprosto minimální. Ten trh je relativně naplněný. Kdo chtěl zbrojní průkaz, požádal si o něj už v letech 2021 a 2022,“ upozorňuje odborník na bezpečnostní politiku a dodává:

„Pokud přijmeme premisu, že psychotesty nám zaručí to, že tady nebudou lidi pobíhat po univerzitách a střílet do ostatních lidí, v tu chvíli rezignujeme na těch 317 tisíc osob, které už mají zbrojní průkaz a mají legálně drženou zbraň.“

Česká společnost je příliš ozbrojená

Podle Kulhánka je česká společnost příliš ozbrojená. „Samozřejmě je to úhel pohledu, to neřeší psycholog, to je můj názor. Těch zbraní je mezi lidmi moc. Člověk má podle legislativy právo v tuto chvíli na ochranu své osoby a svého majetku a může držet střelnou zbraň. Máme tady ale fungující systém, máme ozbrojené složky, které mají bezpečnost a majetek chránit,“ zdůrazňuje psycholog.

Čtěte také

Kraus v příliš velkém množství zbraní ve společnosti problém nevidí. „Už i právě z toho důvodu, že tady za posledních 30 let byly reálně dva excesy s legálně drženou střelnou zbraní, což je něco úplně jiného, než máme v jiných státech,“ připomíná.

„Prevence takových útoků neexistuje, stejně jako stoprocentní bezpečnost, to je utopie. Mít nějaká dramatická opatření systémového charakteru v momentě, kdy se tady v uvozovkách vlastně nic neděje, jenom pod vlnou emocí, není úplně dobrý systémový přístup. Zvlášť, když nejsme schopni systémově zajistit naplňování podmínek, po kterých někteří v tuto chvíli volají,“ konstatuje odborník na bezpečnostní politiku Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.