Povinnost nosit ochranné roušky je od středy až na drobné výjimky minulostí

2. červenec 2020

Závěr června nebyl ve většině regionů Česka jen ve znamení ukončení školního roku a začátku prázdnin, ale taky znamenal konec nošení roušek. Povinné sice zůstávají ve zdravotnických a sociálních zařízeních, v autobusech, ve vlacích nebo na úřadech si je už nasazovat nemusíme. Totéž platí pro obchody a nákupní centra. Do jednoho z nich v centru Olomouce zamířila s mikrofonem naše reportérka.

Dezinfekce u vstupu ještě zůstává v obchodních centrech kvůli hygienickým opatřením, roušky už ale vevnitř lidé mít nemusí. „Konečně. Úplně jsem se dusila. Když řekli, že už jo, tak jsem zajásala,“ oceňuje jedna ze zákaznic paní Marie. Roušku má ale přesto vždycky s sebou, podobně jako paní Vlasta.

Roušku už odložila i prodavačka jednoho z menších obchodů Kamila, která v ní trávila osm hodin denně a hlavně v horkých dnech už to podle ní bylo obtížnější. „Museli jsme je nosit celý den, ale jak začala ta horka, tak to byla úleva alespoň venku. Nějaká pravidla se určitě dodržovat musí, dezinfekci mám na pultě stále a po zákazníkovi také dezinfikuji,“ popisuje prodavačka.

Bezrouškový režim platí také v dopravních prostředcích. „Mimo ukončení povinnosti nošení roušek, je obnoven doplňkový prodej jízdenek u řidičů a cestující musí pro otevření dveří do vozidel opět využít poptávková tlačítka. Tímto končí všechna opatření, která se v MHD cestujících týkala,“ potvrzuje mluvčí olomouckého dopravního podniku Martina Krčová.

Ani čtenáři knihovny města Olomouci už nemusí myslet na to, aby si do budovy nezapomněli vzít roušky. U vstupu na ně ale ještě čeká dezinfekce. „Je to nařízené a myslím, že zejména teď v letních měsících, kdy je kolem knihovny stavební ruch, takže vůbec není na škodu, když se návštěvníci dezinfikují. Knihy již nedezinfikujeme, protože myslíme, že už se nám vrací v pořádku,“ pokračuje ředitelka knihovny Lenka Prucková.

Přísnější koronavirová opatření platí už jen pro některé oblasti republiky, jako je Karvinsko a Praha.

autor: bas
Spustit audio