Práce průvodce v České republice, kvalifikace

12. září 2003
Vaše téma

S rozvojem turistického ruchu se stalo, že do jejich teritoria začaly přijíždět zájezdy i s průvodci, kteří licenci nemají a přesto provázejí. Dá se tomu bránit? Aby člověk mohl vykonávat práci průvodce, musí mít vyhláškou stanovené kvalifikační předpoklady. Ty nám pojmenoval mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj, Petr Dymun.

Petr Dymun: Ty kvalifikační předpoklady jsou asi tak základní. Ten člověk samozřejmě musí mít maturitu. Pokud absolvoval střední odbornou školu s přesnou kvalifikací cestovní ruch, tak mu odpadá povinnost mít tříletou praxi. Potom je tam nutná samozřejmě zkouška odborné způsobilosti, tu provádí vybrané školy. Seznam těch škol je na našich webovských stránkách.

Když zájemce o živnostenský list nemá střední odbornou školu se zaměřením na cestovní ruch, musí mít tříletou praxi v oboru. Podle zákona jde o živnost vázanou. Praxi si člověk může odbýt třeba v cestovních kancelářích. S rozvojem cestovního ruchu došlo na to, že zahraniční zájezdy si s sebou začaly přivážet do Česka své průvodce, sdělil mluvčí. Publicista Jaroslav Novák, který se cestovnímu ruchu věnuje, si myslí, že je to nevyhnutelný trend.

Jaroslav Novák: Prostě proto, protože je to přirozenější, když vás bude provázet po Paříži Čech, tak bude ten výklad určitě srozumitelnější a lepší pro vás, než když vás bude provázet Francouz, který bude mluvit anglicky. Tohle to je prostě jasná věc. Takže tenhleten trend k tomu směřuje. Samozřejmě s tím se pojí to, že ubývá teda samozřejmě poptávka, jako kdyby po těch českých průvodcích pro ty zahraniční skupiny a ti se samozřejmě logicky brání. To jim nemůžeme mít za zlý. To jsou obrovský peníze, který se tam točí a ty ubývaj.

O nevyhnutelnosti trendu rodilých mluvčích, kteří doprovázejí do Česka zahraniční zájezdy, má své pochybnosti předseda Asociace průvodců České republiky, Stanislav Voleman.

Stanislav Voleman: Samozřejmě hájíme i české licencované průvodce, ale zejména bychom chtěli, aby byla vytvořena norma, která by na našem trhu zajistila rovné podmínky podnikání všem subjektům. To znamená domácím i zahraničním, aby měli všichni ve volné hospodářské soutěži stejné podmínky. To znamená, aby museli splňovat stejnou odbornou způsobilost, která je předepsána pro české nositele o průvodcovské činnosti i jiné subjekty, které zde na tom trhu působí.

Upravit odbornou způsobilost ještě hlouběji než dosud chce novela zákona 159 o cestovním ruchu, kterou chystá Ministerstvo pro místní rozvoj v brzké době do vlády. Asociace průvodců ji vítá, řadě podnikatelů v cestovním ruchu, kteří vozí do Česka zahraniční klienty, je trnem v oku. Sekční šéfka Ministerstva pro místní rozvoj, Blanka Elsmarková, odmítá názor, že by podmínky pro průvodce měly být málo liberální.

Blanka Elsmarková: To si v žádném případě nemyslím, naopak. Ta navrhovaná právní úprava, kterou předkládáme, tak je velmi liberální ve srovnání s podmínkami, kladenými na činnost průvodce v ostatních evropských zemích. Za všechny můžu jmenovat například Řecko, Japonsko, Španělsko, Francii.

Novelu zákona 159 o cestovním ruchu čeká ještě poměrně dlouhá cesta do vlády a do Parlamentu. Ostrý boj mezi průvodci s licencí a bez licence zatím nekončí.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu