Praha bývala lázeňským rájem. Dnes už se dá říct jen: všechna sláva, polní tráva

24. červenec 2023

Nový vltavský cyklus nás zavádí do pražských lázní. Tedy – do bývalých pražských lázní. Ještě do 70. let minulého století se v mnohých mohli naparovat lázeňští šviháci, a dámy tu nacházely vítané zpestření svých životů, dnes však už po téhle slávě nezbylo nic. Jen chátrající objekty nebo prostory sloužící úplně jiným účelům. 

Střed pasáže v Paláci Koruna. V Koruně byly v roce 1924 otevřeny luxusní parní lázně, v roce 1930 originální kino v kubistickém stylu a o rok později byl otevřen legendární jídelní automat Koruna

Autoři seriálu Tomáš Pilát a Josef Vomáčka nás provázejí po místech, kde to žilo – jak společensky, tak i léčebně a sportovně. Nejstarší pražské lázně zakládal „král ledňáček“ Václav IV., takže jsme si tady mohli utužit tělo i ducha už od středověku. Další lázně rostly v naší metropoli jako houby po dešti, a díky vhodným prostorám je občas využívali i soudy či politici ke svým akcím. O tom všem je v cyklu řeč. A proč že se Václavovi IV. říkalo „král ledňáček“? Inu – ledňáček byl symbolem hygieny, a český král byl velkým propagátorem lázeňství. Mimochodem – pražské lázně po staletí sloužily i jako umývárny, protože velká část Pražanů měla byty bez koupelen, a tady mohla spojit očistu těla s očistou ducha. 

Čtěte také

Postupně navštívíme místa, kde bývaly lázně u Juditina mostu, Svatováclavské lázně, Karlovy lázně, lázně na Klárově, Na Slupi, na Smíchově, na Žižkově, a v Holešovicích, a řeč bude i o na svou dobu supermoderních a komfortních lázních v paláci Koruna na pražském Václavském náměstí. Svého času slavná a oblíbená zařízení navštěvovali císaři i prezidenti, vědci, politici, herci a další umělci, a všichni tady žili v úžasné symbióze s „prostým lidem“. Naše série tak třeba prozrazuje, jak jsou dějiny Karlových lázní spojené s dějinami Divadla Na zábradlí. Kdeže ty doby jsou! 

Vltavský cyklus připomene i architektonické zajímavosti objektů bývalých lázní, významné události s nimi spjaté a samozřejmě i další zajímavé hosty, kteří jimi prošli. Takže tedy prachovku do ruky, a vydejme se na zajímavé putování s cyklem Českého rozhlasu Vltava Zašlá sláva pražských lázní. Pojďme tuto slávu společně oprášit. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.