Pravá houbařská sezóna nikdy nekončí, dočtete se v knize Láska je na houby Václava Lásky

Co houby ale zaručeně ničí je na jedné straně vedro a sucho a na druhé nesprávné zpracování. Václav Láska patří mezi odpůrce mražení, naopak propaguje sušení, uzení a zavařování. „Náročnější, ale skvělé, je mléčné kvašení,“ ví z vlastní zkušenosti.

Houbaření je pro něj radost, minimálně proto, že z lesa vždycky něco přinese. „Na jaře chodím na konkrétno a na podzim na blind, pro radost. Jarních hub roste méně, jde o specifické druhy, které najdete na specifických místech,“ vysvětluje senátor, advokát a spisovatel Václav Láska.

Na jaře chodím na konkrétno a na podzim na blind, pro radost.
Václav Láska, senátor, advokát a spisovatel

Za královskou houbařskou disciplínu označuje sběr kačenek. „To chodím v kapuci a s tmavými brýlemi na očích, abych neprozradil svá kačenkoviště,“ říká bez nadsázky s tím, že jejich polohu jednou předá svým dětem jako to nejvzácnější dědictví.

Václav Láska na besedě v Olomouci

Muchomůrka císařka je houba, po které touží. Běžná je v Itálii, u nás se nesmí sbírat. Píše o ní ve své nové knize Láska je na houby. Stejně jako o ucháči obecném nebo čirůvce zelánce, které se dříve sbíraly ve velkém, zatímco dnes se označují jako jedovaté.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.