Před 100 lety byly založeny Československé aerolinie. První let narušilo počasí

20. listopad 2023

ČSA patří mezi pět nejstarších aerolinií světa, i když z původního názvu Československé státní aerolinie jsou dnes jen České aerolinie.

Ještě předtím, než se jejich první stroje usadily na československém nebi, zajišťovaly leteckou dopravu nad územím mladé republiky částečně francouzsko-rumunská společnost CFRNA a nepravidelně také letecký dopravní oddíl spadající pod vojenskou správu.

Československé státní aerolinie byly oficiálně založeny 6. října 1923. Tomu předcházela objednávka na úpravu osmi vojenských letadel typu Brandenburg pro civilní účely. Jejich první let se měl uskutečnit 28. října téhož roku, kvůli špatnému počasí však pilot Karel Brabenec vykonal pouze symbolický průlet nad kbelským letištěm.

První plnohodnotný let počasí dovolilo o den později, kdy se stroj vydal ze Kbel do Bratislavy s jediným pasažérem na palubě. Prvních několik let aerolinky obsluhovaly pouze domácí letiště a na mezinárodní spojení si počkaly až do třicátých let. První destinací mimo Československo byl tehdy jugoslávský Záhřeb.

Spustit audio