Před 12 lety shořel zámecký pivovar v Jindřichově Hradci. Město teď shání peníze na obnovu

9. srpen 2023 11:50

Budova zarostlá náletovými rostlinami a bodláky, ohrazená plechovým plotem. Okna místy zatlučená prkny, ze zdi trčí černé elektrické kabely. Tak vypadá zámecký pivovar v Jindřichově Hradci. Okny pivovarského stavení kolemjdoucí stále můžou zahlédnout stopy po požáru, který budovu před dvanácti lety zasáhl.

Tehdy si tu hrála parta dětí. Z bunkru u pivovaru se pak rozšířil požár, který budovu výrazně poškodil. „Pamatuji si, že jsme seděli v čajovně a bylo slyšet, jak přijíždějí hasiči. Nemohli projet úzkou uličkou,“ vzpomíná Michal Bauer, majitel nedaleké čajovny.

Od tragické události zámecký pivovar v Jindřichově Hradci chátrá. V roce 2016 objekt koupilo město. Tehdejší radní nechali stavbu provizorně zastřešit. Pak se ale dlouho nic nedělo.

To by se teď mohlo změnit. „Objekt pivovaru je dlouhodobá záležitost. V současném stavu už je absolutně technicky nevyhovující a místy hodně degraduje. Proto jsme se rozhodli přihlásit do dvou programů, jeden je od ministerstva pro místní rozvoj, druhý od ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvádí starosta Michal Kozár.

Čtěte také

O budoucnosti pivovaru už hlasovali zastupitelé města. Opozice kritizovala nejasné zadání projektu a nedostatek času pro jeho kvalitní zpracování. „My jsme byli samozřejmě seznámeni s tím, že se chystá projektová dokumentace na obnovu obvodového pláště, to znamená zdí, oken a střechy, s tím, že se nebudou řešit vnitřní prostory. Ale na zastupitelstvu vyplynulo, že je nutné zpracovat projektovou dokumentaci pro stavební povolení do srpna tohoto roku,“ říká zastupitelka Michaela Zudová.

I přes námitky zastupitelé projekt na obnovu pivovaru schválili. „Záměrem je, aby v části určené pro komerční využití bylo zázemí pivovaru a restaurace a v části pro nekomerční využití multikulturní sál. Vycházíme přitom ze studie, kterou zpracovalo předchozí vedení města, ale ještě před sebou máme poměrně dlouhou cestu a musíme splnit všechny podmínky,“ popisuje starosta Michal Kozár.

Pivovar, v němž prožil dva roky také mladý Bedřich Smetana, je nemovitou kulturní památkou. Pokud se městu podaří získat peníze na obnovu, bude potřeba kompletní rekonstrukce – nové by mělo být vše kromě obvodových zdí.

Spustit audio

Související