Před 27 lety zemřel Karel Kryl. Byl to vizionář, nebo kverulant?

3. březen 2021

Představovat osobnost Karla Kryla (1944–1994), písničkáře, básníka a novináře, není třeba. Stal se symbolem okupace v srpnu roku 1968, symbolem exilu s veškerou tou tísní. Přesto byl přítomen i v komunistickém Československu.

Účinkuje: historik Michal Stehlík
Připravila: Ivana Chmel Denčevová
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 4. 3. 2019

Jeho písně se zpívaly u táborových ohňů, na vysokoškolských kolejích, a to nejen ty, které vznikly v Československu.

Stal se také symbolem návratu po listopadu 1989, kdy jeho koncerty navštěvovaly tisíce lidí. Zároveň se velmi brzy zase postavil do opozice a stal kritikem společenských změn, a to nejen svými písňovými texty, ale především těmi novinářskými.

Z exilu domů

„Dokázal ztotožnit pocit okupace v srpnu roku 68 a stal se symbolem. Tato historická zlomová chvíle mu dodala naprosté výjimečnosti,“ říká host pořadu, historik Michal Stehlík. V roce 1969 Krylovi vyšlo proslulé LP Bratříčku, zavírej vrátka, a ve stejném roce se 25letý Kryl stal exulantem.

Odešel do Bavorska, kde studoval a také spolupracoval s rozhlasovou stanicí Rádio Svobodná Evropa. Nejprve jako sportovní komentátor, posléze se dostal k hudebním pořadům.

A stále skládal nové písničky, vydával – díky studiím Svobodné Evropy – i nová LP. I ty se i v komunistickém Československu staly hity, přestože se k lidem dostávaly pouze přes rušičky vysílání Svobodky. Zároveň se ale trápil a pokládal otázky, zda ho „doma“ ještě někdo zná…

Listopad 1989 mu umožnil vrátit se domů. Triumfální návrat, nápis na Václavském náměstí „Karle Kryle, už neryjeme držkou v zemi“ a také hymna, kterou nadšenému davu zpívá Kryl i s Karlem Gottem.

Zkažená euforie

Poměrně rychle se stal kritikem tehdejších poměrů: hlavně absence morálky, absence právního pořádku, nespravedlnosti ve společnosti, nepotrestané zlodějny, malého důrazu na obnovu principů demokratického státu. A tak i kverulantem, a právě jeho postoje, texty, mu paradoxně přinášely kritiku.

O „nepolitické politice“ mluvil Václav Havel pouze ve dvou předlistopadových textech, ale v uvozovkách, říká bývalý politik Pithart

Jiří Hájek, Ladislav Hejdánek a Václav Havel v roce 1979

5. října 1936 se v Praze narodil Václav Havel: dramatik, disident, kritik komunistického režimu. Po jeho pádu se stal prezidentem Československa a později i České republiky. Václav Havel je považovaný za autora konceptu nazvaného „nepolitická politika“ a je také kvůli němu kritizován. Ale byl skutečně Václav Havel tím, kdo tento pojem použil jako první, nebo je to jinak?

On sám k tomu jednou uvedl: „Otírají si o mne hubu. Elévové i novináři, příležitostné plačky, zklamaní sameťáci, nadšení svazáci z jakéhokoliv svazu. Že jsem se upsal hydře, tvrdí jedni. Že jsem se neupsal, vyčítají jiní.“  Možná nám tím to naše nadšení a euforii tak trochu kazil…

„Když někdo 90. léta tehdy kritizoval, tak to bylo odmítáno, že to jsou ti, kdo byli spjati s bývalým režimem. Ale Kryl nebyl kritikem z tzv. starého režimu, ba naopak. A lidé postupně nechtěli poslouchat, že to, co žijí, je špatně. Takže i návštěvníků koncertů začalo ubývat,“ popisuje historik Michal Stehlík.

Výjimečná postava

Soubor Krylových komentářů vyšel pod názvem Země lhostejnost. V jednom komentáři uvedl: „V jedné z prognostické knize jsem pochvalně obviněn – ano, i to je možné – pochvalně obviněn z celoživotní neposlušnosti… Jsem občansky neposlušným, vyžaduji-li, aby vláda vládla, soudy soudily a hospodáři hospodařili? Aby zloději nekradli, a kradou-li, mašírovali po odsouzení do vězení? Jsem opravdu občansky neposlušný, odmítám-li legální či legalizované rozkrádání, bráním-li se čachrům a politickému hašteření? Není to právě občanská povinnost, kontrolovat svého zvolence?“ 

Slova, která jsou aktuální i dnes po letech od Krylovy smrti… Zemřel 3. března 1994 v nedožitých 50 letech. 

A byl tedy Karel Kryl vizionářem, nebo kverulantem? Historik Michal Stehlík říká: „S povahou kverulanta dokázal být vizionářem, jeho texty staré přes 30 let jsou dodnes aktuální. Je výjimečnou postavou a pro mě je vizionářem.“

Celý pořad Ivany Chmel Denčevové najdete v audiu.

Spustit audio

Související