Před 75 lety vznikl termín „železná opona“. Poprvé ho ve svém projevu zmínil Winston Churchill

Někdejší britský premiér Winston Churchill byl nejen výtečným stratégem a politikem, ale i výjimečným rétorem. Do dějin vstoupil například jeho projev o krvi, dřině, slzách a potu z května roku 1940. V pátek 5. března si ale připomínáme jiný z jeho mnoha projevů. Přesně přes 75 lety totiž v americkém státě Missouri promluvil Churchill o železné oponě.

„Od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona. Za touto linií leží všechna hlavní města starých států střední a východní Evropy,“ popisoval tehdy již bývalý ministerský předseda situaci v Evropě.

V projevu jmenoval Varšavu, Berlín, Prahu, Vídeň, Budapešť, Bělehrad, Bukurešť a Sofii. Všechna tato města podle něj ležela za železnou oponou a jejich obyvatelé se ocitli v sovětské sféře vlivu. „Komunistické strany, které v těchto zemích byly malé, získaly postavení a moc zdaleka přesahující počet jejich členů a ze všech sil se snaží prosadit totalitní vládu.”

From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic, an iron curtain has descended across the Continent. Behind that line lie all the capitals of the ancient states of Central and Eastern Europe. Warsaw, Berlin, Prague, Vienna, Budapest, Belgrade, Bucharest and Sofia, all these famous cities and the populations around them lie in what I must call the Soviet sphere, and all are subject in one form or another, not only to Soviet influence but to a very high and, in many cases, increasing measure of control from Moscow.
Winston Churchill, 5. března 1946

Konec demokracie ve střední Evropě

Churchill ve svém projevu zdůrazňoval, že komunisté nastolili ve střední a východní Evropě policejní státy a že skutečná demokracie neexistuje kromě Československa nikde. Už o dva roky později po komunistickém převratu v roce 1948 přestalo Československo být onou výjimkou, o které britský státník mluvil.

Winston Churchill přijel do amerického Fultonu už jako člen opozice. I díky tomu byl jeho projev ráznější a radikálnější. Na základě toho, co jsem viděl u našich ruských přátel a spojenců během války, jsem přesvědčen, že neexistuje nic, co obdivují více než sílu, a neexistuje nic, k čemu by měli menší vážnost, než je slabost – zvláště pak vojenská slabost.“

Winston Churchill pronesl tento projev ve Westminsterské vysoké škole, kde převzal čestný doktorát. Na jeho cestě ho doprovázel americký prezident Harry S. Truman. Přímo v aule Churchilla sledovaly asi tři tisíce lidí. Venku ho poslouchalo dalších 30 tisíc obyvatel a díky rozhlasu celý svět.

Znáte výroky slavných státníků? Vyzkoušejte si to v našem kvízu.

autoři: Martin Balucha , vla
Spustit audio

Související