Před koncem Československa Havla nezvolili prezidentem hlavně slovenští poslanci

5. leden 2023

Petruška Šustrová a Josef Mlejnek se zamýšlejí nad volbou Václava Havla prezidentem Československa v roce 1989. Havel patřil k čelným představitelům disentu, podílel se na formulaci prohlášení Charty 77 a strávil skoro pět let ve vězení. V listopadu 1989 se angažoval ve vedení Občanského fóra a v prosinci 1989 se stal prezidentem.

Čtěte také

Funkci obhájil v červenci 1990. V prezidentských volbách 3. července 1992 nebyl zvolen, protože nezískal potřebnou podporu poslanců zvolených ve Slovenské republice. Prezidentem samostatné České republiky byl zvolen v lednu 1993, funkce je ujal 2. února. Začátkem roku 1998 byl zvolen podruhé.

V první části pořadu se dozvíte, co všechno se stalo v roce 1974:

V Praze byl zahájen provoz metra, ve Spojeném království se stal premiérem labourista Harold Wilson, začala turecká invaze na Kypr a americký prezident Nixon rezignoval v důsledku aféry Watergate. Nejen tyto, ale mnohé další zajímavé události roku 1974 v tehdejším Československu a v dalších zemích světa připomene Petruška Šustrová a Petr Koura.

Pořady na webu jen do 5. února 2023.

autoři: Petruška Šustrová , Petr Koura , Josef Mlejnek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.