Před námi betlém. O Vánocích před 800 lety se poprvé slavilo Ježíšovo Narození

24. prosinec 2023

Série Poledních koncertů míří slovem do roku 1223, který je symbolickým počátkem jesliček. Vánoční vigilie se díky Františkovi z Assisi a jeho pobytu v italském Grecciu stala velkou událostí. „Tenkrát se poprvé rozsvítila noc a mnoho lidí ze sousedství vzdalo úctu Božskému dítěti.“ U jeslí se slavila mše svatá, a to podle Lukášova evangelia.

Příběh té noci a jejího poselství se prolíná všemi sedmi díly Poledních koncertů. Dominantní ale bude hudba – od raného baroka až po současnost. Zazní Jubilate Deo Johanna Stadlmayra a další chorální díla včetně adventních a vánočních skladeb Heinricha Schütze nebo Giovanni Gabrieliho, anglické vánoční evergreeny pro velké orchestry i sborové pastorely z 20. století, komorní koncerty Corelliho nebo Leopolda Mozarta. V podání světově známých ansámblů a orchestrů uslyšíme vánoční oratoria, ale i Lisztovu čtyřruční klavírní suitu Vánoční strom. Vybírat budeme z „vánočního“ baletu Louskáček P. I. Čajkovského.

Pátek 22. prosince patří výhradně české hudbě, která reflektuje také první kalendářní den zimy. Na Štědrý den nabídneme zcela novou nahrávku Charpantierovy Půlnoční mše v podání francouzského Ensemble Correspondances. Polední koncerty posledního adventního týdne jednoznačně naplňuje téma symbolu jesliček, lidových betlémů a velké slávy Narození Páně.

Spustit audio

Související