Před online placením kartou se vždy ujistěte, že internetová adresa stránky začíná písmeny https

29. červen 2018

Dobírka stále patří mezi nejpoužívanější způsoby plateb při nakupování na internetu, existuje ale řada dalších online platebních metod. Ty umožňují zpravidla rychlejší a pohodlnější nákup.

„Nejpohodlnější platební metodou je bezesporu platba kartou online. K jejímu provedení totiž stačí běžná platební karta s povoleným placením na internetu a samozřejmě dostatečným limitem,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Platba kartou však s sebou bez další úrovně zabezpečení přináší riziko zneužití, protože při ní uživatel zadává nejen číslo karty, ale také CVV či CVC kódy, tedy údaje, se kterými může platit kdokoliv, komu se dostanou do ruky.

„Proto k placení kartou používejte ideálně prostředí zprostředkovatelů plateb, jako jsou například GoPay nebo GP WebPay. Zadávání údajů o kartě v prostředí e-shopu, zvláště toho zahraničního, se raději vyhněte,“ radí Lukáš Zelený.

3D Secure a autorizační sms

Vždy bychom si podle něj před platbou měli zkontrolovat, zda e-shop i stránka, na které zadáváme údaje, mají na začátku své internetové adresy https. „To značí, že přenos informací probíhá v šifrované podobě. Pokud zjistíme, že konkrétní e-shop nebo jiná služba nemá takto šifrovanou komunikaci, rozhodně zpozorněme a žádné údaje nezadávejme,“ dodává.

Podstatně bezpečnějším způsobem platby kartou je využití zabezpečení 3D Secure, při kterém se obchodník pouze dozvídá, zda byla platba provedena. „Před zahájením platby bohužel nemá uživatel možnost toto zabezpečení poznat, a to, že jej obchodník proklamuje, nemusí ještě nic znamenat,“ připomíná Lukáš Zelený.

Některé banky také zvyšují ochranu zasíláním autorizačních sms nebo emailů s kódem, bez kterého není možné platbu provést.

Využívat můžete i internetové peněženky, kdy je úhrada prováděna z kreditu, který se dobíjí online kartou, převodem nebo propojením peněženky s platební kartou, jejíž údaje se však obchodník nikdy nedozví.

Nejznámější internetovou peněženkou je PayPal. „Funguje na principu zprostředkování platby aniž bychom obchodníkovi prozradili údaje o platební kartě. Je celosvětově rozšířen a často funguje v e-shopech, které své zboží nebo služby prodávají do zahraničí. K platbě stačí mít na PayPal založený účet a při objednávce potvrdit platbu v jeho vlastním prostředí. I v tomto případě je ale důležité nastavit bezpečné heslo, jednou za čas jej změnit a nastavit si také vhodné limity,“ popisuje Lukáš Zelený.

Platit za online nákupy je samozřejmě možné prostřednictvím běžného převodu. V takovém případě ale obchodník dostane informaci o provedené platbě až za několik dní. Některé banky proto nabízejí online platby nebo zrychlené převody, při nichž přesměrovávají uživatele do internetového bankovnictví s předvyplněnou platbou, kterou stačí jen autorizovat.

autoři: Lukáš Zelený , Luboš Voráček
Spustit audio

Související