Předsednictvím získalo Česko v Bruselu větší respekt. Dokazuje to i Euro 7, říká velvyslankyně Šestáková

Česká republika má v Bruselu novou velvyslankyni ve výboru COREPER I Lucii Šestákovou. V unijní metropoli patřila k tahounům týmu na stálém zastoupení, který měl vloni na starosti české předsednictví. Teď se posunula do nejvyšší diplomatické ligy v EU. Po několika měsících v nové funkci tvrdí, že úspěšně zvládnuté předsednictví dodalo Česku v Bruselu větší váhu a v těchto Bruselských chlebíčcích to dokládá například děním kolem sporné normy Euro 7.

„Určitě se nám podařilo získat větší respekt ze strany členských států a ten respekt je cítit pořád. A nejsou to jen členské státy, ale i představitelé institucí EU, ať už je to Evropská komise nebo Evropský parlament,“ shrnuje zkušená diplomatka aktuální pozici Česka na unijní scéně.

Zda se ji podaří udržet, bude podle ní záležet zase jen na samotné České republice. „Záleží na nás, jakým způsobem dokážeme pokračovat v nastaveném trendu a jestli si dokážeme respekt členských států udržet,“ konstatuje Šestáková, která předchozích šest let působila v Bruselu na stálém zastoupení jako tzv. Mertens, tedy zástupce velvyslance, kterého teď sama dělá.

Dokladem současné pozice Česka na unijní scéně je podle ní i vůdčí role, kterou Praha má ve skupině kritiků návrhu nové emisní normy pro automobily Euro 7. Do ní se podařilo získat i velké státy jako Francii nebo Itálii. „Nemají problém s tím, že tu koalici vedeme a že se nějakým způsobem snažíme změnit návrh tak, aby nám víc vyhovoval – a samozřejmě i ostatním členským státům,“ poznamenává česká ambasadorka.

V těchto Bruselských chlebíčcích se také dozvíte, kam se aktuálně posunula vyjednávání o této kontroverzní normě a jaké jsou šance, že se podaří české námitky prosadit. Nebo co pro její výslednou podobu znamená, že zpravodajem v Evropském parlamentu je český europoslanec a její velký kritik Alexandr Vondra z ODS.

O jaké další návrhy se v závěru legislativního období v EU povedou největší boje a co ještě Evropská komise chystá? A jak velký diplomatický skok představuje v Bruselu posun z Mertense na velvyslance a jak moc v nejvyšších diplomatických patrech unie politicky „fouká“? Také to probírají tyto letní Bruselské chlebíčky s Lucií Šestákovou.

autoři: Filip Nerad , agf
Spustit audio