Překvapilo mě, jak Real dokázal nahradit Benzemu nebo Casemira. Mladíci tam září, přiznává Folprecht

Jaké milé překvapení zažili ve vysílání moderátor David Nyč a Zdeněk Folprecht?  Jak to měl bývalý lygový fotbalista se zdravotními prohlídkami během profesionální kariéry? Jak se staví k používání pyrotechniky na českých fotbalových stadionech? Musí být zraněný hráč neustále v kontaktu s klubem? V čem je kouzlo Realu Madrid, který dokázal přestavit tým a má navrch před Barcelonou? Poslechněte si První dotek Zdeňka Folprechta.

Zdeňku, jak vypadá zdravotní prohlídka u fotbalisty, který někam přestupuje?

Zklamu tě, ale nevím. Nikdy jsem neabsolvoval tu předpodpisovou zdravotní prohlídku.

Jak je to možné?

Byl jsem odchovanec Sparty a když jsem chodil na hostování napříč českou ligou, tak tam nikdy nic takového nebylo. Do Liberce jsem pak šel jako volný hráč. Podepsal jsem smlouvu a žádnou prohlídku jsem nedělal. Před sezonou jsme v klubu už měli tu klasickou prohlídku, EKG, běhátko atd., ale vstupní prohlídku jsem nikdy neabsolvoval.

Jak to, že je v současném fotbale tolik zranění?

Neexistuje jiný tak náročný sport pro brzdy, změny směru a také díky kontaktům. Plno situací neovlivníš, někdo ti padne na koleno atd. Ovlivnit se dají situace, kdy se zraníš na tři týdny, na měsíc.

Čtěte také

Jsi zastáncem rozcviček před zápasem nebo se její význam přeceňuje?

Nejsem zas až takový odpůrce jako Andrea Pirlo. Rozhodně nejsem ale velkým fanouškem.

Jaký je režim zraněného fotbalisty?

Záleží na situaci. Když si „uděláš“ koleno, tak to je výpadek zhruba na osm měsíců, spíš na víc. První dva, tři měsíce stejně můžeš jen ležet a pomalu chodit. V našich podmínkách české ligy jseš prostě tři, čtyři měsíce pro klub nepoužitelný. To třeba v Manchesteru City, kde tě obskakují a máš výbornou péči, tak se ta léčba z původních devíti měsíců může zkrátit třeba na sedm. Třeba na venkovní zápasy se s týmem často nejezdí, když je člověk zraněný.

Posluchač Tomáš: Zažili jste někdy úsměvné zranění, které se hráčům stalo mim fotbalové hřiště?

Vybavuji si, jak trenér Realu Madrid nechápal, že se Marco Asensio zranil při holení nohou.

Rangers by mohla být příští adresa pro fotbalistu Davida Juráska..

Je to dost třeskuté. Pokud by na to přišlo, tak by tam přestoupil. Samozřejmě tam je nevraživost mezi Slavií a Rangers. Když si ale vezmeme třeba derby mezi Spartou a Slavií, tak to víc prožívají fanoušci než hráči. Jurásek momentálně v Benfice nemá požadovanou minutáž, navíc mu tam teď přišla na jeho post konkurence z Grenady, takže on určitě chce minutáž, i vzhledem k letnímu Euru. Když se podíváme zpátky, tak incident, který se stal mezi Kúdelou a Kamarou, Jurásek ve Slavii ani nezažil. David se teď bude dívat, co je nejlepší pro jeho kariéru.

Zastavme se ještě u pyrotechniky a vyjádření našeho reportéra Jaroslava Plašila, který často „kope“ za fotbalové fanoušky..

Nevybavím si přesně, o co v tom zápase šlo Samozřejmě pokud se pyro střílí mezi civilisty, tak je jasné, že to je blbost. Umím si ale představit, že vytvoříš hezké choreo s pyrem. Vždyť vidíme, že i LFA a jednotlivé kluby si to dávají do různých promo videí. Je pak trošku pokrytecké dávat si to do reklamních videí a pak to zakazovat.

Jak dokázal Real Madrid tak rychle přestavit tým?

Pro lidi, kteří sledují španělský fotbal a Real Madrid, tak to nebylo v tichosti. Já jsem dost zaměřený na českou ligu, případně mrknu na anglickou a ta španělská jde tak trochu kolem mě. Překvapilo mě, jak Real nahradil hlavní hvězdy jako Benzemu, Modriće nebo Casemira. Teď jsou tam hodně mladí kluci, jsou první v lize, vyhráli superpohár. Jsou na tom teď o dost lépe než Barcelona.

Může být Real Madrid znovu nejlepším týmem na světě?

Určitě. Tým jako Real Madrid může každý rok vyhrát Ligu mistrů. 

Jak podle Folprechta kouše Durosinmni to, že nevyšel jeho přestup do Frankfurtu? Co říká na rozcvičku Lionela Messiho? Co pozice třetího brankáře v týmu? Dejte si První dotek.

První dotek Zdeňka Folprechta
Spustit audio

Související