Prémiový světlý ležák Dukát 12 z pivovaru Rudohor je chloubou Krušných hor

Pivovar Rudohor vyrábí prémiový světlý ležák Dukát 12. Natáčela Dana Jelínková
Pivovar Rudohor z Dolního Žďáru u Ostrova nad Ohří se pyšní prestižním oceněním v soutěži Regionální potravina Karlovarského kraje za svůj prémiový světlý ležák Dukát 12. Výjimečnost piva spočívá ve výrobě z lokálních surovin, pečlivě zvolené receptuře a tradičních výrobních postupech.
Zakladatel pivovaru, Michal Šneberger, zdůrazňuje, že všechny ingredience potřebné pro výrobu Dukátu pocházejí z nedalekého okolí. „Naše pivo vaříme ze surovin, které vyrůstají na dohled Krušných hor. Chmel pochází ze Žatecka, slad se vyrábí z obilí, který roste v Polabské nížině. Voda je ze zdejší stanovické přehrady,“ vysvětluje.
Pivovar využívá tradiční dvoufázový proces kvašení, při němž pivo zraje v ležáckých tancích po dobu dvou a půl měsíce. Charakteristickou chuť Dukátu 12 ještě podtrhují pečlivě vybrané odrůdy žateckého chmele. Spojení těchto ingrediencí vytváří vyváženou a plnou chuť, která se stala základem jeho úspěchu.
Díky vynikající kvalitě a rostoucí oblibě pivovar Rudohor postupně rozšiřuje svou produkci nejen v regionu, ale i do dalších oblastí a na export. Dukát 12 získal ocenění v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů.
Související
-
Během covidu začala pěstovat bylinky, dnes je držitelkou ocenění Regionální potravina
Vše začalo během covidu, kdy Olga Novak z Karlových Varů začala doma pěstovat mikrobylinky. Dnes je dodává po celém kraji a její hrášek získal titul Regionální potravina.
-
Chléb Farmář Lenky Bezděkové je vítězem v kategorii pekařských výrobků
Chléb Farmář Lenky Bezděkové se stal vítězem v kategorii pekařských výrobků, včetně těstovin. Jeho unikátní semínková receptura se zrodila díky pokusům a omylům.
-
Věneček se žloutkovým krémem od Jany Bystřické obsahuje tajné ingredience
Vystudovala ekonomii, ale vždy jí to táhlo ke sladkému. Po jedné nepovedené objednávce na dort pro svého syna začala sama péct. Dnes je Jana Bystřická majitelkou cukrárny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.