Přenesli kosti, svaly a cévy do virtuální reality. Teď chtějí umožnit lékařům a medikům procházet se virtuálním tělem

28. duben 2019

Tomáš Brngál a Miloš Svrček ze startupu Virtual Medicine jsou z Bratislavy – jeden vystudoval medicínu, druhý elektrotechniku a informatiku. Před pěti lety dostali nápad vytvořit moderní učebnici anatomie. Jejich aplikace pro střední a vysoké školy u studentů uspěla, a tak teď pracují na ještě pokročilejším systému, díky kterému se mohou studenti nebo doktoři podívat se na srdce, mozek a cévy opravdu zblízka. Vyzkoušel si to i redaktor Experimentu Matěj Skalický.

Projděte si stavbu nanečisto, doporučují v první pražské virtuální hale Virtuplex

Hala pro virtuální realitu Virtuplex

Líbilo by se vám, kdybyste si mohli projít váš nový byt nebo dům, ještě než ho doopravy postavíte a vyzkoušet si třeba, jestli je váš obývák dost prostorný? Ve virtuální realitě to možné je. V Praze se otevřela první hala pro VR – Virtuplex. Automobilky v ní můžou testovat reakce zákazníků na nové modely, a dokonce už v ní vznikla i první bankovní pobočka v Česku. Na prohlídku si stačí nasadit brýle.

Tomáš Brngál mi dává na hlavu brýle, do rukou dva ovladače a vpouští mě do virtuálního prostředí pro střední školy. Není v něm nic jiného než velká kostra člověka, kterou může student libovolně „oblékat“ svaly, nervy nebo orgány, jak se mu zlíbí.

Ovládáte to tady touchpadem. Podívejte se třeba na lebku. Jedno ťuknutí je název struktury, na dvě ťuknutí se obrázek přiblíží. Vy si pak můžete nějakou kost vybrat a tady vám to napíše, co to je,“ ukazuje mi.

Procházka po mozku

Ve vysokoškolské verzi máme až 8800 tagů anatomickýc struktur, takže tam jdeme velmi do hloubky. Je tam text o každé cévě nebo nervu. Dohromady aplikace obsahuje na 700 normostran textu,“ popisuje Tomáš Brngál.

Virtuální realita pomáhá při rehabilitaci ochrnutých pacientů. Bez vůle se ale nedá udělat nic

Head set pro virtuální realitu od české společnosti VRgineers.

Neurolog David Pánek a fyzioterapeut Alois Polák pracují na metodě, jak s pomocí virtuální reality rehabilitovat ochrnuté pacienty. Z výsledků prý byli překvapení. „Tahle metoda by měla probudit spící mozek; ty okruhy v mozku, které spí,“ popisuje Pánek.

Slovenskou aplikaci si už stahují medici a lékaři ve 150 zemích světa. Na Slovensku a v Česku jsme to rozběhli ve spolupráci se Samsungem, Pentou a u nás se Světem zdraví, doplňuje.

České a slovenské střední školy dostaly základní software darem. Možná se jim do rukou časem dostane i zatím poslední verze, která nefunguje pouze jako atlas, ale člověk se díky ní může zmenšit a prolétnout si jednotlivé orgány jako v oblíbeném animovaném seriálu Byl jednou jeden život.

Operace nanečisto

Jedno ťuknutí je název struktury, na dvě ťuknutí se obrázek přiblíží

Dalším krokem by mohlo být, že odborníci digitalizují data nemocných pacientů a lékaři se pak budou moci přímo podívat, jak operovat. „Podařilo se nám vymodelovat rekonstrukci reálného CT skenu a v dalším kroku bychom chtěli, aby si medik nebo lékař mohl nahrát pacientovo CT nebo magnetickou rezonanci a porovnat ho s anatomickým modelem,

Zájem Tomáše Brngála o medicínu je zdravě nakažlivý. Velmi zjednoduše to znamená, že do budoucna by si studenti a lékaři ve virtuální realitě mohli třeba vyzkoušet i operaci na nanečisto.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio

Související