Přerovské muzeum Komenského přivpravuje největší sbírku modelů hub

27. prosinec 2020

Oblíbené české zálibě - houbaření, se bude věnovat nová expozice Muzea Komenského v Přerově. Zahrnovat bude tisíce modelů nejrůznějších druhů hub. První kousky začal šéf přerovské mykologické stanice Jiří Polčák vyrábět v karanténě, do které ho poslal koronavirus. Jeho ambicí je v Přerově vytvořit největší sbírku svého druhu v zemi.

Jiří Polčák vyrábí modely hub pro mykologickou expozici

„Tady máme našeho největšího hřiba. Je to model hřiba satana. Neměl by na té výstavě chybět, protože to je houba všeobecně známá, ale málokdo ji viděl, protože tady na střední Moravě máme pouze dvě lokality a ani tam neroste každoročně“, popisuje Jiří Polčák. Exponáty vyrábí ze speciálního polystyrenu. Je různě široký. 

Jiří Polčák vyrábí modely hub pro mykologickou expozici

„Dá se brousit, dá se vypalovat, tvar se dá pokroutit i horkou vodou. Jde to docela dobře,“ popisuje Jiří Polčák. Chce pro expozici vyrobit minimálně tři stovky druhů hub. „Mohli bychom mít největší sbírku hub v České republice. Takový je plán, dodává Polčák.

Jiří Polčák vyrábí modely hub pro mykologickou expozici

Expozice mykologie by se v přerovském zámku měla veřejnosti otevřít do dvou let. Jak vlastně budou houby vypadat a podrobnější popis výroby modelů si můžete poslechnout v reportáži.

autor: kra
Spustit audio