Přerovští ornitologové dostanou novou stanici za zhruba 100 milionů korun. Stavba už začala

V Přerově začala stavba nové ornitologické stanice za zhruba 100 milionů korun. Současné, víc než 40 let staré zázemí, už nevyhovuje. Ornitologové se těší především na novou expozici, do které umístí sbírku ptáků. V současnosti mají její drtivou část kvůli nedostatku místa ve skladu. Návštěvníci si tak exponáty nemůžou prohlédnout. 

Depozitáře Ornis Přerov

„Naše sbírka ptáků, co se týká jak vajec, tak i dermoplastických preparátů, je po národním muzeu druhá největší. Ovšem ty prostory jsou nesrovnatelné,“ říká Josef Chytil, šéf přerovské ornitologické stanice.

Budova byla postavena v akci Z. „Problém této budovy je tepelná izolace. Jsou tu tzv. boletické okenní panely, ani jedno okno nedoléhá, nejdou otevřít ani pořádně umývat,“ pokračuje Chytil.

Ornis Přerov

Vedení Olomouckého kraje se proto rozhodlo ornitologům postavit nové zázemí. Bagry už pro něj hloubí základy. „Jedná se o stavbu úplně nové budovy na vedlejším pozemku, která bude atriem spojena s opravenou stávající budovou. Největším tahákem bude nová expozice, protože to, co nám navrhl architekt Basika, vypadá fantasticky,“ dodává Chytil.

Provoz celé stanice nebude po dobu rekonstrukce nijak omezený. Do nového by se ornitologové měli přestěhovat začátkem roku 2023.

autor: kra
Spustit audio