Přes deset kamionů pomoci pro vojáky i sirotky zamířilo od začátku války na Ukrajinu z Tábora

26. srpen 2023 13:30

Před rokem a půl začala ruská agrese proti Ukrajině. Do pomoci rodné zemi se od prvního dne zapojil i Vasyl Yurkiv, stavař, který už čtvrt století žije a podniká v jihočeském Táboře.

Za rok a půl už Vasyl Yurkiv vypravil na Ukrajinu přes deset kamionů s pomocí pro vojáky i válečné sirotky. „Máme tady konzervy. To všechno, co vidíte, tak je pro vojáky, protože se tam špatně dováží jídlo. Maso se většinou zkazí a ta konzerva vydrží,“ ukazuje 46 letý muž krabice s paštikami, které už za pár dnů poputují k vojákům na východní frontu. S pomocí začal hned od prvního dne, kdy Rusko přepadlo Ukrajinu.

Pro armádu je připravené i zásilka matrací. „Ty půjdou už podruhé pro letecký prapor, který je na východě Ukrajiny. Po útoku jim shořela kasárna, takže potřebují matrace, protože spí na zemi,“ vysvětluje Vasyl Yurkiv.

Další materiální pomoc směřuje do dětských domovů s válečnými sirotky nebo do ukrajinských škol.

Vasyl Yurkiv zároveň zdůrazňuje, že mu se vším hodně pomohla řada lidí, firem i město. Nejen s materiální pomocí ale třeba i s ubytováním pro válečné uprchlíky  hodně pomohla i Monika Smetanová z místní akční skupiny Krajina srdce. „Já jsem se vcítila do těch lidí, kteří sem přicházeli, a chovala jsem se k nim, a do dneška se tak chovám, jak bych chtěla, aby se ke mně chovali lidi v cizině, kdybych musela se svými třemi dětmi utíkat já,“ vysvětluje.

I díky místní akční skupině Krajina srdce se Vasylovi Yurkivovi podařilo od začátku války vypravit na Ukrajinu přes deset kamionů s pomocí, vybavit tam polní nemocnici nebo dodat bojujícím padesát ojetých ale funkčních osobních a terénních aut.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související