Prevence je ta nejlepší léčba! MUDr. Petr Grenar o negativním dopadu nadužívání léků na naše zdraví

22. leden 2024

Nadužívání léků, jak mu zabránit? Prášek na hlavu, na spaní, na trávení, na bolavé klouby atd. Nebereme už pilulky jako bonbony? Opravdu je všechny potřeby potřebujeme? Jsou na vině lékaři nebo i pacienti? Jak trend užívání mnoha pilulek zastavit? O tom je dnešní radioporadna.

Naším hostem je internista z Kliniky urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Petr Grenar. Internista má zastřešující pohled na naše zdraví, to znamená, že rozumíte propojení vnitřních orgánů v těle více než kdokoliv jiný?
V rámci medicíny 21. století není možné být odborníkem na všechna její odvětví. A na rozdíl od specialistů, jako je kardiolog, nefrolog nebo revmatolog, tak internista nejde tolik do hloubky, ale o to více do šířky. Přistupuje k pacientovi v širším kontextu, což je výhodou zejména u pacientů, kteří mají více onemocnění, jsou multimorbidní. Proto i na posledním sjezdu internistické společnosti byla multimorbidita zvolena jako hlavní téma.

Kampaň internistů s názvem Vybírej moudře nabádá pacienty, aby byli ve své léčbě aktivní a aby se svého ošetřujícího lékaře aktivně ptali.
MUDr. Petr Grenar, Klinika urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové

Když se ovšem člověk dostane přes všechna specializovaná oddělení, tak nasbírá mnoho informací, ale také mnoho léků. Není to pravda?
Pravdou to je. Pacient obejde řadu specialistů a každý z nich mu v rámci své odbornosti chce pomoci a dává mu to, co je z jeho pohledu důležité. Jistě to dělá s dobrým úmyslem. Nicméně pokud je těch chorob více, tak měl by přijít onen krok, že by měl přijít internista nebo praktický lékař a zamyslet se společně s pacientem, jestli je skutečně nutné všechny léky užívat. Jestli mu pomáhají a neškodí mu.

Čtěte také

Je otázka, jestli nadužívání léků není vlastně přirozeným trendem. Protože to bývá vždy tak, když něco funguje, tak se to začne zneužívat.
Máte naprostou pravdu. Je to fenomén, který se děje ve všech vyspělých zemích a mezi ty Česká republika, zejména v rámci zdravotnictví, jistě patří. Obecně se uvádí, že pokud užíváte více jak pět léků, tak dramaticky narůstá riziko jejich nežádoucích účinků a vzájemných interakcí.

Proto i kampaň internistů s názvem Vybírej moudře? Chcete, aby si každý pacient položil i pět otázek? Jaké to jsou?
Je to tak. Kampaň Choosing Wisely, tedy Vybírej moudře, nabádá pacienty, aby byli ve své léčbě aktivní a aby se svého ošetřujícího lékaře aktivně ptali. A doporučuje klást si pět otázek. První otázkou je, zdali skutečně potřebuji dané vyšetření nebo léčbu. Otázka číslo dvě, jaká jsou rizika této léčby. Otázka číslo tři, zdali existuje jednodušší a bezpečnější řešení.

Kolikrát se stane, že dělat nic je vlastně ta nejlepší varianta. Počkat, jak se stav vyvine, případně na něj teprve reagovat až později.
MUDr. Petr Grenar, Klinika urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové

Čtvrtá otázka, ta je má oblíbená, co se stane, když nebudu dělat nic? A pátá otázka zní, kolik to bude stát. Přičemž se nejedná jen o peníze. Musíme si uvědomit, že u řady zejména onkologických pacientů, je tou největší devízou čas, který mají a který musí případně obětovat vyšetřením při léčbě.

Čtěte také

Proč je vaší oblíbenou otázkou, co se stane, když nebudu dělat nic?
Protože kolikrát se stane, že dělat nic je vlastně ta nejlepší varianta. Skutečně počkat, jak se stav vyvine, případně potom na něj teprve reagovat až později. Leták s našimi otázkami v rámci kampaně Vybírej moudře, Choosing Wisely, je volně dostupný na stránkách České internistické společnosti a také do ordinací se ho snažíme rozšířit.

Co doplňky stravy? Které obsahují třeba omega mastné kyseliny. Počítá se k onomu užívání dalších léků?
Je pravdou, že pokud jdete k lékaři, tak je dobré doplňky stravy, které užíváte, zmínit i v rámci chronické medikace. Často se na to zapomíná a je fakt, že konkrétně s ostatními léky mnohdy mohou tyto doplňky stravy interagovat a mohou potencovat rozvoj nežádoucích účinků.

V příbalovém letáku jsou nežádoucí účinky léku vypsány. Vše, co si dovedeme představit. To ale neznamená, že se to nutně objeví.
MUDr. Petr Grenar, Klinika urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové

A oblíbené růžové pilulky?
Růžovými pilulkami asi myslíte Ibalgin. To jsou léky, které skutečně mohou způsobit řadu nežádoucích účinků a jedním z nich je i vředová choroba žaludku, dvanáctníků a je s tím spojeno i riziko krvácení do zažívacího traktu.

Čtěte také

Máme číst příbalové letáky? Tam je často uvedeno mnoho možných nežádoucích účinků léku.
To je výborná otázka. Pravdou je, že v příbalovém letáku jsou skutečně nežádoucí účinky léku vypsány. Vše, co si dovedeme představit. Ale neznamená to, že se to nutně objeví. Myslím si, že je vhodné probrat vždy nově nasazenou léčbu s vaším ošetřujícím lékařem, aby ten zhodnotil, jestli konkrétně ve vašem případě a ve světle i ostatních léků, které užíváte, se nějaké nežádoucí účinky případně mohou projevit. A jak na ně budete reagovat. To znamená sledovat je v případě, že se objeví, a zkusit eventuálně pak vymyslet nějakou jinou léčbu.

A je tu také dotaz, zda je škodlivější Ibalgin nebo Paralen? Který z léků se hůře odbourává, které bychom raději měli užívat na bolest?
Tady záleží na konkrétním pacientovi. Pokud se na to podíváme, tak ohledně žaludku a ledvin je jistě bezpečnější Paralen. Protože Ibalgin, jak jsme už říkali, může poškozovat sliznici žaludku a tenkého střeva. V kombinaci s léky na vysoký krevní tlak může dojít k poškození ledvin.

Petr Grenar a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nicméně u Paralenu je nutné dodržovat dávkování léku. Tedy aby nedošlo k nadměrnému užívání tablet a k předávkování. Tam by zase Paralen mohl být skutečně nebezpečný stran poškození jater.

Zkrátka musíme vždy přemýšlet, abychom se ideálně k nějakému předávkování léky vůbec nedopracovali. Protože doba, kdy bude jedna pilulka zabírat na všechny nemoci, je zatím asi v nedohlednu.
To opravdu ne. Pravdou ale zůstává, že pořád platí slova, že nejlepší léčbou je prevence.

Radioporadnu s internistou MUDr. Petrem Grenarem ohledně nadužívání léků a negativním dopadu na naše zdraví si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související