Preventivní prohlídky stihněte nejlépe ještě před začátkem zimy

15. listopad 2023

Během léta většina lidí preventivní prohlídky odkládala a své případné zdravotní problémy bagatelizovala. S preventivní prohlídkou proto neotálejte hlavně před zimou. Na případné zdravotní komplikace se budete moci připravit ještě před začátkem tohoto zátěžového období nebo své zdraví alespoň stihnete ještě více posílit.

Blíží se zimní zátěžové období, na které bychom naše zdraví měli dobře připravit. Kdo zapomněl na preventivní prohlídky, měl by je raději právě nyní absolvovat, aby měl své zdraví pod kontrolou a mohl se na případné zdravotní komplikace ještě před zimou připravit. Čím dříve tím lépe.

A protože podzim je zároveň obdobím zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, první krok je co nejdříve se objednat k praktickému lékaři na konkrétní termín a hodinu, abyste zbytečně nepřišli do čekárny plné nemocných pacientů.

První krok, zavolejte svému praktickému lékaři

Nepamatujete si, kdy jste byli na preventivní prohlídce naposledy? Podívejte se do svého kalendáře nebo si termín poslední preventivní prohlídky zjistěte u svého praktického lékaře.

Ze zákona má každý nárok na hrazenou preventivní prohlídku v 19, ve 30 a 40 letech. A od završení věku 40 let je pak preventivní prohlídka každé dva roky a je již mnohem rozsáhlejší. Součástí je také laboratorní vyšetření krve a moče i test na okultní krvácení – stopy krve ve stolici. Možnost hrazené preventivní prohlídky proto určitě využijte.

Ženy by měly využít možnost vyšetření mamografem

Ženy mají právo na vyšetření prsu mamografem jednou za dva roky a muži by si od věku 50i let měli nechat zkontrolovat prostatu. Odborné vyšetření prostaty PSA ale praktiční lékaři provádět nemohou. Pokud má pacient problémy s prostatou nebo s močením, praktický lékař ho odešle na urologické oddělení, kdy je již provedeno odborné vyšetření včetně sonografie prostaty.

Dámy by naopak měly myslet jednou za rok také na pravidelné preventivní gynekologické vyšetření. Každý gynekolog si pak zve pacientku na prohlídku podle potřeby. Na vyšetření mamografem může ženu poslat nejen gynekolog, ale také její praktický lékař.

Zjistěte si, jaké nemoci máte v rodině

Na preventivní pravidelné prohlídky se vyplatí řádně docházet, i když nemáme žádné zdravotní problémy. Záleží také na tom, jaká je rodinná anamnéza a čím stonali vaši předkové. Než půjdete k praktickému lékaři, je proto dobré vyzpovídat rodinu. V preventivních prohlídkách se pak lékař může zaměřit i na možné rizikové onemocnění, ke kterému má daný pacient dispozice.

Preventivní prohlídky nemusí pouze včas zjistit závažná onemocnění. Ještě před zimou se můžete díky nim například včas dozvědět, že máme nedostatek některých vitamínů nebo minerálů. A pokud ještě před vánočním přejídáním zjistíte, že máte například náběh na cukrovku, určitě pak do nového roku vkročíte v lepší zdravotní kondici, protože své zdraví lépe uhlídáte.

Spustit audio