Prezident Pavel se během druhého dne v Olomouckém kraji zaměřil na Jesenicko a Šumpersko. Návštěvu končil u vojáků

1. listopad 2023 09:29

Prezident Petr Pavel má za sebou svoji první oficiální návštěvu Olomouckého kraje. Během jejího druhého dne stihl třeba pozdravit žáky základní školy ve Vápenné, oběd se starosty Jesenicka a Šumperska nebo prohlídku ruční papírny ve Velkých Losinách. Celý program završila debata s vojáky v Olomouci.

„Jsem moc rád, že jsem se na závěr cesty do Olomouckého kraje mohl podívat právě sem. Je to trochu zvláštní situace, protože většinou jsem sedával na té druhé straně. Pak jsem se posunul do první řady, pak sem a teď už si můžu dovolit tady dokonce chodit v civilu,“ zavtipkoval prezident Petr Pavel na úvod debaty na olomouckém Velitelství pozemních sil v Olomouci. 

S vojáky mluvil třeba o principu kolektivní obrany států NATO. „I v NATO ty procesy prostě mají nějaký průběh a musí se s tím počítat. Ale pro nás to znamená, že musíme být připraveni,“ uvedl.

Hlavní část úterního programu ale prezident strávil na Jesenicku a Šumpersku. Navštívil třeba základní školu ve Vápenné, kde od žáků dostal i jeden netradiční dárek – únikovou hru z Jesenicka. „Byla to desková hra, kdy se má z Jesenicka dostat do Prahy přes všechny nástrahy, jako je Červenohorské sedlo apod.,“ popsal ředitel školy ve Vápenné Zdeněk Hořava.

Čtěte také

Právě špatná dostupnost Jesenicka a další problémy, se kterými se tento odlehlý region potýká, patřily k hlavním tématům druhého dne prezidentské návštěvy. „Ty problémy jsou v dostupnosti lékařů, s jejich stabilizací, případně vůbec se získáním pro místa, která jsou vzdálená. Je to taky dopravní obslužnost, jsou to některé služby, ale je to také nemožnost financovat některé větší projekty,“ zmínil Pavel.

Podněty, které prezident Petr Pavel během své návštěvy v Olomouckém kraji získal, mu podle jeho slov pomůžou třeba při jednáních s vládou o pomoci strukturálně postiženým regionům.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související