Při onemocnění covidem pomohou antivirotika pouze při včasném nasazení

17. leden 2024

V těchto měsících lidé trpí různými virózami, ale častá jsou také opakovaná onemocnění covidem. V současnosti se covid z počátku většinou projevuje jako běžná viróza. Nicméně pro úspěšnou léčbu je nejen důležité včasné odhalení, ale také správné nasazení léčby.

Přestože pro zdárné vyléčení covidu je nutná vhodná a správná léčba, Ideální je snažit se nenakazit. To znamená vyhnout se vysoce infekčním místům, jako je hromadná doprava, především metro, a také velká nákupní centra, kde je množství lidí, klimatizace a většinou také stálá teplota. Tedy z hlediska šíření infekcí velmi vhodné podmínky pro šíření infekce. Pokud to je pro vás možné, zkuste se alespoň z práce domů projít pěšky, místo toho, abyste jeli pár stanic autobusem.

Testování má smysl nejdříve třetí den nemoci

Nicméně ani přes toto opatření se viróze často nevyhneme. V počátcích covid léčíme jako běžnou virózu. Je nutné nemoc vyležet, pít dostatek tekutin, nejlépe teplého čaje s citrónem a snažit se vypotit. Pomohou samozřejmě i vitamíny C, nejlépe v přírodní formě a imunitu podpoří i zinek.

V každém případě je na místě udělat si test na covid a zjistit, jestli jsme nakažení. Test na covid ale provedeme až nejdříve za tři dny od projevu nemoci, dříve se správný výsledek neobjeví a testy vychází negativně, i když je ve skutečnosti pacient covidem nakažen.

Rizikoví pacienti by měli včas kontaktovat lékaře

I když se nejedná o běžnou virózu, ale o covid, mladý a silný organizmus většinou už za tři dny cítí úlevu a nemoc zvládne, i když může mít nepříjemný průběh, ať už horečnatý, silný kašel nebo rýmu, případně kombinaci všech těchto projevů.

Problém ale mohou mít starší pacienti ve věku nad 65 let, případně mladší pacienti s vážným chronickým onemocněním (tzv. polymorbidní). Těmto pacientům pak může lékař na podporu organismu předepsat účinná antivirotika. Aby ale byla účinná a pacientovi skutečně pomohla, musí se nasadit nejpozději do pátého dne od prvních počátků nemoci. Pak již nezabírají.

Rizikoví pacienti proto musí velmi hlídat krátkou dobu mezi testováním na covid (nejdříve za tři dny od prvních příznaků) a nasazení antivirotik (do pěti dnů od prvních příznaků). Pouze tak je léčba skutečně účinná a pacientovi může pomoci.

Spustit audio