Při slunečním ekzému pokožka reaguje i po menším slunění drobnými pupínky a svědivým začervenáním

23. srpen 2023

V létě můžeme mít různé kožní problémy, které způsobuje přílišné slunění. Některé kožní vyrážky naopak vznikají v důsledku přílišného pocení ve velkých vedrech. Nejdůležitější roli v léčbě i prevenci hraje hygiena i vhodné oblečení.

Vysoké letní teploty mohou způsobovat nejrůznější zdravotní komplikace. Kožní vyrážky sice nejsou životu nebezpečné, dokáží ale pořádně potrápit. Naprostým základem je dostatečná hygiena.

To ale neznamená, že budete několikrát denně používat nejrůznější voňavá mýdla nebo sprchové gely. Tím byste mohli celý problém ještě zhoršit. Je totiž nutné vybírat takové sprchové gely a mýdla, která mají nulové nebo neutrální pH. Ideální je také speciální dezinfekční mýdlo s antibakteriálními přísadami.

Pokud je nemáte k dispozici, při problémech je vhodné se po sprchování opláchnout ještě jemnou octovou vodou, která na závěr vytvoří zásadité prostředí na kůži. Nebo se sprchujte  několikrát denně pouze vlažnou nebo teplou vodou bez použití mýdla. Zabráníte tak šíření kožních plísní, kterým kyselé prostředí vyhovuje a urychluje jejich množení.

Je nutné dbát na vhodné oblečení

Vyvarujte se umělých neprodyšných materiálů, které způsobují, že se pot z kůže neodvětrává a tím více je prostor pro vznik různých kožních plísní. Noste lehké vzdušné látky nebo funkční prádlo, které odvádí pot a vlhkost z kůže.

Jak již bylo řečeno výše, vznik kožních plísní může omezit zásadité prostředí. Jako první pomoc tedy můžete použít babský recept a omýt se octovou vodou. Kožní plísně mohou způsobit změnu barvy kůže nebo viditelné menší skvrny, které svědí. Vznikají především v kožních záhybech, kde je na sebe kůže nalepená a doslova se zapaří. Problém se nejčastěji týká osob s nadváhou a i v tomto případě je opět na místě časté omývání vlažnou vodou, případně vodou octovou, a hlavně místa pravidelně vysoušet.

Potničky i kopřivka

Mezi letní kožní problémy patří i potničky a kopřivky. Kůže je zarudlá a plná malých pupínků. V případě potniček opět stačí zvýšená hygiena.

Kopřivka je spíše projevem alergie. Nejčastější příčinou je konzumace většího množství ovoce. Může se také jednat o případ, kdy sníte ovoce, které vám nikdy nedělalo problémy, ale v kombinaci s dalšími pochutinami již vyvolalo alergickou reakci. V těchto případech je pak spíše na místě podávání protialergických léků nebo použití protialergických krémů.

Spustit audio