Příběh Grandhotelu Evropa, nádraží Vyšehrad nebo Paláce Alfa. Kniha Prázdné domy vás provede jejich opuštěnými interiéry

13. leden 2021

K procházce do aktuálně opuštěných nebo dokonce zchátralých interiérů pražských vil, paláců i industriálních budov zve nová publikace Prázdné domy, kterou vydalo nakladatelství Grada. Jejím autorem je Radomír Kočí, jeden ze zakladatelů projektu Prázdné domy, v jehož internetové databázi najdete tisíce architektonicky a historicky zajímavých objektů.

„Prázdných domů je teď v naší databázi přes tři tisíce, nejčastěji jsou to obytné domy a industriální stavby. Nejvíc jich je v Praze, ale také v Duchcově nebo v Teplicích v Ústeckém kraji, který se dodnes potýká s poválečným vysídlením,“ říká Radomír Kočí, jehož kniha mapuje příběhy dvaatřiceti pražských objektů.

Interiér Grandhotelu Evtopa, do kterého chodili třeba Vlasta Burian, Fanz Kafka, T.G.M. nebo Adina Mandlová

Dozvíte se třeba, že secesní Grandhotel Evropa na Václavském náměstí zažil největší slávu v době první republiky coby Grandhotel Šroubek, kdy do jeho kavárny chodila herecká elita Národního divadla. Nebo že právě odsud řídil Sir Nicholas Winton záchranu židovských dětí.

Čtěte také

Dalšími domy popsanými v knize jsou třeba Cukrovarnický palác na Senovážném náměstí, ze kterého bude luxusní hotel, chátrající Palác Alfa s kdysi slavnou taneční kavárnou, Dům mezinárodního svazu studentstva, ze kterého má být sedmipodlažní obchodní dům, opuštěné Borůvkovo sanatorium, ve kterém zemřeli Josef Toufar nebo Jan Palach, ale také třeba nejznámější český squat vila Milada, Discoland Ivana Jonáka nebo školka U Průhonu, ve které se v roce 2006 ze dne na den zastavil život. 

Prvorepubliková vila Jarmila z roku 1913 ve Vinoři

Radomír Kočí objevil třeba chátrající prvorepublikovou vilu Jarmila ve Vinoři. „Jel jsem okolo, když opadalo listí a vila vykoukla. Nafotili jsme jí a snažili se k ní dohledat nějaké informace. O to se v naší databázi snažíme, aby se vědělo, co kde chátrá a že to není jen bezejmenná ruina. Kolikrát je to detektivní práce. Tady se to podařilo až tak, že jsme se dostali k potomkům původních majitelů,“ dodává Kočí.

Spustit audio

Související