Příběh o válce, touze po moci, zradě i lásce. Verdiho operní hit Nabucco se vrací na jeviště Státní opery v Praze

15. únor 2024

Velké sborové scény, extrémně vypjaté virtuózní árie a také stále aktuální témata o lásce, válce, životě i smrti. To je Verdiho Nabucco, které patří k nejoblíbenějším a nejčastěji uváděným dílům světového operního repertoáru. A jeho nové nastudování má dnes premiéru ve Státní opeře v Praze. Jde o koprodukční projekt se Slovenským národním divadlem v Bratislavě, kde byla tato inscenace uvedena loni v září.

Titulním hrdinou příběhu je skutečná historická postava, babylónský král Nabuchodonozor. Děj začíná rozvalením a zničením Šalomounova chrámu v roce 587 před Kristem. Následná konverze k judaismu a propuštění Židů z babylónského zajetí jsou však už literární fikcí Verdiho libretisty, podobně jako složité vztahy dvou dcer Nabucca – Abigail a Feneny.

Státní opera I Nabucco Ivo Stánčev (Zachariáš), Sbor Státní opery

Nejslavnější částí opery je sborová operní scéna „Va, pensiero, sull‘ali dorate“ („Leť, vzpomínko, leť na zlatých křídlech“), inspirovaná žalmem 147, která vyjadřuje naději hebrejských exulantů na svobodu. V době vzniku Verdiho opery, v polovině 19. století, se stala symbolem odporu Italů proti rakouské nadvládě, neoficiální národní hymnou tehdy ještě nesjednocené a nesvobodné Itálie, a roli politického apelu si udržela dodnes.

Státní opera I Nabucco Lilla Lee (Abigail), Sbor Státní opery

Inscenaci připravil režisér Tomáš Ondřej Pilař. Příběh Nabucca vnímá jako nadčasové rodinné drama, které v inscenaci pojmenovávámetaforou pouště. Ta postupně zachvacuje scénický prostor inspirovaný Pergamonským muzeem v Berlíně.

Státní opera I Nabucco Oksana Nosatova (Abigail)

V titulní roli Nabucca se v alternaci představí hosté z Gruzie a Ukrajiny, barytonisté Nikoloz Lagvilava a Štěpán Drobit. V roli nevlastní Nabuccovy dcery Abigail se budou v rámci repríz střídat Jihokorejka Lilla Lee a Ukrajinka Oksana Nosatova, Nabuccovu dceru Fenenu vytvoří v alternaci mezzosopranistky Markéta Cukrová a Stanislava Jirků. Taktovky se ujme šéfdirigent Státní opery v Praze – Andrij Jurkevyč.

Státní opera I Nabucco Balet Opery Národního divadla
autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související