Příběh pátera Scholze

Rakouský duchovní ze Šumperka, který přijal myšlenky Adolfa Hitlera. Aby se nakonec stal jeho největším odpůrcem. Mírovými zbraněmi bojoval proti nacismu a skončil za to pod sekerou. Česká hospodyně ale ještě z vězení tajně vynesla jeho unikátní román.

Pamětníci na Romana Karla Scholze dodnes vzpomínají jako na krásného muže s mimořádným charismatem. I jako na neobyčejně vzdělaného a rétoricky nadaného kněze.

Kázal německy, ne latinsky. Napsal i sbírku básní. Ale klášter mu ji odmítl vydat, protože byla uvedena citátem z Nietscheho Tak pravil Zarathustra.

Rakouské osvobozenecké hnutí

Svého času přijal myšlenky Adolfa Hitlera. Ale v době Hitlerova největšího vzestupu se stal jeho nesmiřitelným odpůrcem. Těsně před válkou odmítl azyl a mimo klášter založil odbojovou organizaci Österreichische Freiheisbewegung.

Odmítal teroristické útoky i sabotáže. Proti nacismu bojoval nenásilně: mezi Rakušani rozšiřoval varovné letáky. Později byl ale zatčen gestapem a po 4 letetch ve vězení popraven stětím sekerou. Nacisté odmítl jeho tělo po popravě pohřbít a to skončilo v anatomickém ústavu ve Vídni.

Bývalá česká hospodyně Karla Scholze ale z vězení postupně vynesla rukopis jeho románu Goneril. Jde o jediný román psaný německy ve vězení v období 2. světové války.

Ostatky Romana Karla Scholze byly po válce identifikovány a pohřbeny v klášterní hrobce. Jeho jedinečné literární dílo se po mnoha desetiletích dostalo konečně i do jeho rodné země – do Čech.

On-line do neděle 17. května 2015. Záznamy ostatních dílů pořadu najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.