Přibývá lidí, kteří opakovaně prodělali koronavirus. Jak poznáte reinfekci?

V Česku výrazně přibylo lidí, kteří se podruhé nakazili koronavirem. Od začátku epidemie do konce února jich Státní zdravotní ústav eviduje 1400. Ke konci ledna jich přitom potvrdil jen 158. Epidemiologové považují za opakovanou nákazu infekci, která se projevila nejdříve dva měsíce po té první. Původně to bylo devadesát dní. Proč se interval zkrátil a co reinfekce znamená?

Čtěte také

Mutace zkracují interval nákazy

Změna přišla zhruba v polovině března na základě nové evropské definice. Po dobu minimálně tří měsíců po prodělání nákazy je sice člověk chráněný protilátkami, neznamená to ale, že se nemůže nakazit jinou variantou viru.

Zkrácení intervalu z původních devadesáti dnů na současných šedesát souvisí s rozšířením variant viru. K většině opakovaných onemocnění ovšem došlo v intervalu podstatně vyšším. Medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 124 dní,“ vysvětluje mluvčí Státního zdravotního ústavu Klára Doláková.

Pevněji navázný virus

Britská mutace viru pomáhá k tomu, aby se lépe přichytil na cílovou buňku a účinněji odolával protilátkám: „Dochází k mírně vyšší síle vazby. Může taky trošičku utíkat z tlaku protilátek: pevněji se přichytí k cílové oblasti a ne tak pevně k protilátkám,“ popisuje princip reinfekce šéfka Národní referenční laboratoře pro chřipku Helena Jiřincová.

Tvar viru a buňky funguje jako klíč a zámek – a čím lépe zapadnou, tím pevnější spojení nastane.

Čtěte také

Co je reinfekce?

Musí jít o dva případy, které doprovází příznaky nemoci covid-19. Vědci stále přesně nevědí, jak dlouho imunita přetrvává. Proto platí doporučení očkovat proti nemoci covid-19 i ty, kteří už ji v minulosti prodělali. Byť s časovým odstupem. Podle Národní koordinátorky očkování Kateřiny Baťhové ideálně po půl roce.

Spustit audio

Související