Přibývá městských včelařů, v Praze jich je téměř tisícovka. Med z města může být kvalitnější než z venkova

20. červen 2023 15:25

V Česku přibývá lidí, kteří včelaří ve městech. Jen v Praze je aktuálně skoro tisíc městských včelařů. Vyplývá to z dat Českomoravské společnosti chovatelů. Med, který pochází z města, přitom může být kvalitnější než ten z venkova. Důvodem je větší rozmanitost rostlin i to, že v okolí není tolik chemicky ošetřených polí.

V prostorách Národního divadla na pražských Vinohradech, ve dvorku plném zeleně, má včely Anna Vodrážková. „V současné chvíli tady u Apolináře, kde je sklad dekorací, mám čtyři včelstva,“ popisuje. Když je zrovna sezóna, chodí k nim zhruba jednou týdně.

„Tady vedle už vidím rámky, které jsou úplně zavíčkované, tak to znamená, že se blíží medobraní.“ To bude včelařka Národního divadla dělat po dvou letech, kdy med nechávala včelám. Ale kvůli medu to prý nedělá.

„Přináší mi to velkou radost z nějakého spojení s přírodou, možnost sledovat přírodu velmi zblízka. Je to hodně voňavá práce,“ chválí si.

Úly na střechách

Městské včelařství je možné provozovat i na střeše. Své o tom ví mentor Českého svazu včelařů Augustin Uváčik. V Praze má desítky úlů.

„To včelstvo potřebuje sice malý prostor, ale potřebuje například chráněné místo, kde nefouká moc vítr, kde má k dispozici vodu, nesmí se to dávat na kraj fasády, řeší se protipožární věci,“ vyjmenovává.

Umístit včelstva přímo do zeleně podle Augustina Uváčika není potřeba. Nektar a pyl si samy najdou do vzdálenosti tří až pěti kilometrů. Maximálně do čtyř set metrů od včelnice by navíc měla být voda.

Augustin Uváčik a jeho úly

A důležité je pro včelaře i zázemí. Anna Vodrážková ho má přímo v prostorách Národního divadla. „Schovávám si tady včelařský oblek, věci na medobraní, náhradní nástavky, mám tady kyseliny, kterými se léčí. Schovávám tady vosk, všechno možné."

Med od městských včelstev může být jiný než od těch z venkova. Podle Augustina Uváčika je ten z města často kvalitnější.

„V polích se postříká plevel a včely si nějakou tu látku přinesou. V Praze je opravdu velké množství rostlin a to se nám projevuje i v kvalitě toho medu,“

Na kolik korun vyjde pořízení včelstva? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související