Připravovat děti na nějakou specifickou genderovou roli by mohlo dělat neplechu, soudí psycholog Šmolka

13. únor 2020

Je studnicí poznání na téma partnerské vztahy. Zabývá se jimi totiž už skoro 50 let. Mužská role podle něj zdegenerovala a v současných svazcích je často obtížné rozpoznat, kdo za co zodpovídá.

V případě Čechů jsou podle psychologa Petra Šmolky hnutí týkající se mezilidských vztahů často kontraproduktivní. Jako „národ Švejků“ se prý často záměrně snažíme o něco jiného „Když byly ve Skandinávii v módě volné svazky, my jsme měli téměř nejvyšší sňatečnost na světě,“ ilustruje.

Čtěte také

V souvislosti s liberálními postoji k genderové identitě mluví Šmolka o obtížnosti vstřebat to, co bývalo zvykem. Alespoň pro určitou generaci.

Zároveň ale tvrdí, že je škodlivé, aby se děti připravovaly na nějakou specifickou roli. „To by mohlo dělat neplechu,“ říká a uvádí příklady stereotypů, jako jsou tvrzení, že kluci nepláčou a dívky by měly být pokud možno krásné a submisivní.

Představa pěti různých kabinek sociálního zařízení mě poměrně děsí.
Petr Šmolka

Světonázor vs. partnerství

„Do roku 1989 byla naše populace z hlediska světonázoru rozdělená na pro, nebo proti stávajícímu režimu. A většina lidí to, ať už záměrně nebo ne, respektovala, když volila partnery pro život,“ říká Šmolka.

Dnes už ale toto základní členění nefunguje. „V čele státu máme dva velmi výrazně působící subjekty – prezidenta a premiéra. Vůči nim se vymezuje skoro každý, a pokud bude jeden z páru, když uvidí premiéra, spokojeně vrnět a druhý bude mít pocit, že se mu otevírá kudla v kapse, tak už jen debata u televizního zpravodajství může být velmi dramatická.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Petrem Šmolkou. Mluvili spolu také o feminismu a „zdegenerovaných“ mužích.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související