Příšera, potvora, enemák. Proč je zabíjení ve hrách zábavné a co to vypovídá o hráčích?

17. březen 2023

Jarda, Lukáš a Šárka ve studiu tentokrát přivítali herního vědce Jaroslava Švelcha. Společně probrali jeho novou knihu Player vs. Monster, která mapuje historii herních protivníků za uplynulé půlstoletí, nejoblíbenější příšery, které se jim vryly do paměti, ale i co obnáší výzkum videoher jako takových.

Samotná definice slova monstrum je v angličtině poněkud obšírnější než ta česká, a tak do něj Švelch v přeneseném smyslu v knize zahrnuje i lidské protivníky, kteří jsou nějakým způsobem dehumanizovaní: „Často se to odráží v jejich designu, kdy jim například není vidět do tváře díky nějaké masce, helmě a podobně.“ Příšerou ale podle něj teoreticky mohou být úplně všichni herní protivníci, protože se nejedná o lidi, nýbrž o shluk pixelů poháněných kódem.

V Player vs. Monster se tak od draků z prvních stolních RPG a pixelových mimozemšťanů ze Space Invaders dostává až k bestiím z Bloodborne anebo parazitickou houbou prorostlým lidem z The Last of Us. A navzdory technologickému pokroku dochází v knize k závěru, že se od sebe příliš neliší, protože v hráčích a hráčkách stále zvládají vyvolat neodolatelnou touhu se jim postavit a porazit je.

Úloha herních monster se příliš nezměnila, jen s rostoucí komplexitou vyprávění už nemusí být jednorozměrným zlem a zvládají vyvolat širší spektrum emocí než jen bažení po vítězství. Ba dokonce občas pobídnou i k otázce, jestli větším monstrem není bytost, která sedí před monitorem.

Která herní monstra umí pracovat se soucitem? Čím jsou děsiví zombíci? Jak se stát herním vědcem? Poslechněte si aktuální epizodu Questu s herním vědcem Jardou Švelchem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.